vineri, 11 noiembrie 2011


Sfaturi pentru incepatori- Procurarea miceliului



Odata ce stim exact ce specie dorim sa cultivam urmatorul pas este sa procuram miceliu sau samanta de ciuperci. in cazul nostru miceliu de Pleurotus ostreatus. Inainte de a face o posibila comanda de miceliu este bine sa stim anumite lucruri:

- este esential sa va asigurati ca miceliul e viabil (miceliul este un organism viu), deci trebuie sa fiti sigur ca atunci cand il primiti nu este mort. Acest lucru poate fi observat prin aspect si miros. Puteti sa il testati folosind o mica mostra si un buson de vata umed pe care il puneti langa fragmentul de miceliu. Practic in 24 de ore fragmentul de miceliu in cazul in care este viu va reactiona prin extinderea suprafetei sale.

- in al doilea arand un lucru important este sursa din care comandati miceliu. Acest lucru va poate garanta puritatea lui. Daca comandati de la persoane care il produc in conditii improprii veti avea mari probleme cu specii competitoare de fungi si bacterii pentru acelasi substrat. Din acest motiv trebuie sa fiti siguri ca provine din surse bune (doar un miceliu produs in conditii de laborator poate garanta un miceliu pur 99,99%)

- al treilea lucru important este prospetimea miceliului. Un miceliu adus de pe nu stiu unde  (alte tari) este un miceliu neproaspat, mai ales daca  din data in care a fost produs nu a fost depozitat la o tempratura scazuta (2-6 C). Valabilitatea lui este de aproximativ 2 luni de la data inocularii. Ce trebuie retinut in acest caz este ca un miceliu proaspat este de o calitate mai buna.

- un alt aspect care trebuie retinut este tipul de miceliu acest lucru se refera la tulpina. Exista tulpini mai mult sau mai putin 'agresive' care colonizeaza mai repede substratul celulozic si produc ciuperci mai multe. Din acest punct de vedere pe piata mai ales daca alegeti Pleurotus ostreatus nu veti avea probleme.



Cat miceliu cumparam?

Pentru inceput va recomand sa cumparati o cantitate mica mai ales daca nu aveti experienta in cultivarea ciupercilor. Practic 3-5Kg este suficient pentru a insamanta pana la 20 de saci de substrat celulozic de cate 5 kg fiecare.

Ideal insa este sa iti produci singur miceliul, deoarece nu mai esti dependent de producatori sau furnizori de miceliu. Odata ce ai miceliu produs de tine poti sa vinzi si la altii in plus poti sa folosesti cat vrei la inocularea substratului de cultura. Clubul ciupercarilor iti pune la dispozitie consultanta in producerea miceliului in gospodarie. Pentru detalii click aici. 

Cultura ciupercilor Pleurotus in gospodarie este simpla si merita incercata atat pentru a obtine ciuperci pentru consum propriu cat si pentru vanzare de ciuperci.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

37 comments:

  1. Buna , Doresc mai multe informatii ,,mar interesa ...Desper ciuperci ,cum se cultiva

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua, informatii destul de explicite (text + imagini) pentru cultivarea ciupercii Pleurotus ostreatus gasiti pe acest blog. Accesati panoul Arhiva blog si navigati pentru a obtine informatii. Metode de cultura pentru alte specii de ciuperci vor fi afisate in timp

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua de unde pot cumpara mucelinu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sus scrie:
      "Un miceliu adus de pe nu stiu unde (alte tari) este un miceliu neproaspat"
      Prospetimea miceliului nu are legatura cu tara din care este adus. Are legatura cu temperatura la care a fost transportat/depozitat si cu timpul de depozitare.
      Corect scris: "Valabilitatea lui este de aproximativ 2 luni de la data inocularii" dar numai pastrat in conditii corespunzatoare.

      Pentru cei care trec de nivelul Hobby ,si doresc sa faca bani din ciuperci, printre producatorii de miceliu cu standarde inalte de calitate sunt: Amycel , Italspawn , Sylvan .
      Pop Marius - producator ciuperci pleurotus.

      Ștergere
    2. corect, totusi ma refeream la faptul ca multi nu stiu cand a fost inoculat miceliul respectiv si nu stiu nici cand a avut loc colonizarea finala a substratului. Distribuitorii il aduc de undeva iar asta dureaza, pana ce ajunge la cumparator mai trec cateva zile sau chiar saptamani, pana sa fie folosit in cultura la fel mai trec probabil cateva zile.

      Totusi intr-adevar cel mai mare producator de miceliu din lume e Sylvan (cu sediu de baza in Australia)

      Ștergere
  4. buna, de unde pot procura si eu miceliu ptr insamantare?

    RăspundețiȘtergere
  5. sall...cumpar miceliu,ma contactatila nr.060406123 multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  6. As dori sa cumpar miceliu de ciuperci champinion, cine ma poate ajuta, il rog sa ma contacteze la nr de tel. 0740317333.
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  7. de unde pot cumpara miceliu pt pleurotus din apropierea maramuresului daca se poate si pretul

    RăspundețiȘtergere
  8. ion petre si eu vreau sa cumpar miceliu ma puteti contacta la 0720024043

    RăspundețiȘtergere
  9. Va multumesc de articole,am cumparat cu 2 saptamani in urma 6 kg de miceliu de pleurotus, cu o saptamana in urma am cultivat tot miceliul in 25 de sacusori a cate 6-7(compost) kg fiecare (paie de grau 95%+5%ipsos), vreau sa spun ca deja miceliu a inceput sa se extinda pe paie,pana ce totul merge conform planului de pe ghidul de pe site-ul DVS,sper sa mearga pana al fine sa vad ce pot recolta,multumesc inca o data de informatia de pe aceasta sursa ,mi-a fost de mare folos,faceti o treaba excelenta baieti

    RăspundețiȘtergere
  10. Va salut! As vrea sa ma sfatuiasca cineva de unde pot cumpara miceliu de pleurotus ostreatus in zona Focsani, eventual si-un pret informativ.Va multumesc mult. E-mail: violetaivan@hotmail.com sau tel. 0766833027

    RăspundețiȘtergere
  11. buna ziua ,as dori sa cumpar 1 tona compost champignon faza 3 daca ma puteti ajuta va rog sa ma contactati la tel. 0763695812 va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. cei care au experienta in domeniul ciupercilor imi poate spune daca se merita sa intri in acest domeniu si de unde pot sti daca sunt bune cand le achizitioane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. achizitionez*( semintele)

      Ștergere
    2. Vad ca multi intreaba de unde cumpar miceliu? Si eu am avut aceasta intrebare in urma cu 6 luni cand am inceput sa produc pleurotus.
      Eu am cumparat de aici si sunt multumit, poate va ajuta pe unii dintre voi.
      www.miceliuciuperci.ro sau
      tel: 0723354044
      Va doresc succes tuturor.

      Ștergere
  13. buna ziua, as vrea sa cultiv si eu ciuperci insa vad ca sunt mai multe tipuri, cu care ar trebui sa incep pentru inceput.
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Tehnolog champignon, ofer inf. constructie ciupercarie, furnizori compost , turba, cultura intensiva. Tel; 0757182056.

    RăspundețiȘtergere
  15. Puteti produce singuri miceliu cu investitie mica [cateva mii lei] aveti nevoie doar de informatii precise pe care le gasiti in cursul pe care il am de vanzare. De cumparat miceliu incercati la miceliu.ro/ nutrimold.ro/ ciupercarii sau alte surse.

    RăspundețiȘtergere
  16. Doresc sa cumpar si eu niste miceliu ?

    RăspundețiȘtergere
  17. buna ma numesc denis as vrea sa procur si eu niste micileu si cit costa

    RăspundețiȘtergere
  18. BUNA ZIUA AS VREA MAI MULTE DETALI IN CULTIVAREA CIUPERCILOR VREAU SI EU SA INCERC PENTRU MINE IN FAMILIE CARE SE OCUPA CU ASA CEVA POATE SAMI SCRIE SI DE UNDE PUTEM CUMPARA SEMINTELE

    RăspundețiȘtergere
  19. VA ROG SA RASPUNDETI SA MA CONT.068741779

    RăspundețiȘtergere
  20. trimiteti un mesaj pe urban farm pe facebook si discutam mai multe despre procurarea miceliului, o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  21. https://www.freewebstore.org/miceliu-ciuperci pentru miceliu proaspăt la comanda

    RăspundețiȘtergere
  22. Doresc sa cumpar miceliu pleurotus pentru butuci 0722550118.

    RăspundețiȘtergere
  23. Vreau sâ cumpâr saci cu compost gata insamintati de pe net. S ar putea sâ iau teapa?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna seara.
    Un curs ptr producerea miceliului ptr pleurotus de unde pot procura

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna seara,și eu doresc să cumpăr saci însămânțati cu miceliu de pleurotus.Locuiesc în zona Arad.Va rog să-mi spuneți de unde as putea cumpăra ? Și ce condiții ar trebui sa indeplinesc pentru a ajunge cultura la maturitate ? Am o pivniță in care as putea amenaja o zona pentru visul meu. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  26. buna ziua, nu stiti cine are de vanzare miuceliu in perioada asta?

    RăspundețiȘtergere
  27. Bună seara! Aș dori să știu la 80 de metri pătrați cu paturi suprapuse cât miuceliu mi-ar trebui, și cum îl pot prepara eu. Vreau să mă apuc de o mică ciupercărie. Vă mulțumesc și aștept să-mi scrieți

    RăspundețiȘtergere

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta