NICORETI, BURETI DE MAI (Calocybe gambosa)
Caracteristici de baza: toata ciuperca prezinta o culoare crem-alb spre ochraceu; apare primavara-inceputul verii (de unde si denumirea de burete de mai); prezinta un puternic miros si gust de faina proaspata, carne groasa
Calocybe gambosa |
Palarie: 4-12 cm in diam, mata, neteda, cu margine ondulata si curbata spre interior, deseori crestata, initial convexa si apoi extinsa, umbonata
Lamele: alb-crem, stranse, sinuoase
Picior: scurt 3-8 cm lungime, plin, fibros, gros
Spori: 5-6 x 3-3,5 microni, ovoizi sau elipsoidali, albi in masa
Carne: alba, groasa
Gust: de faina
Miros: de faina
Habitat: in grupuri pe pajiste, la marginea padurii, gradini, margini de drumuri
Frecventa: frecventa/comuna
Sezon: Aprilie-Iunie
Comestibilitate:COMESTIBILA, foarte buna
Specii cu care se aseamana: Entoloma sinuatum si Inocybe patouillardii, ambele specii sunt forate toxice.
ENTOLOMA SINUATUM
Caracteristici de baza: apare in grupuri restranse; de dimensiuni mari; carnea este dispusa intr-un strat subtire; palarie de culoare deschisa (alb-crem spre gri)
Entoloma sinuatum |
Palarie: 5-20 cm in diam, initial convexa apoi plana, umbonata
Lamele: stranse, subtiri, initial albe apoi galbui spre roz
Picior: lung 5-15 cm lungime, adesea cu baza curbata, bulbos, alb murdar, fara inel
Spori: 8-11 x 7-9,5 microni, angulari/ovoidali, in masa de culoare rosu-bruni
Carne: subtire, alba
Gust:-
Miros:-
Habitat: indeosebi in paduri de foioase in zone deluroase
Frecventa: local frecventa
Sezon: Iunie-Octombrie
Comestibilitate: TOXICA, produce dureri de stomac, fara a fi mortala
Specii cu care se aseamana: Calocybe gambosa (nicoreti, bureti de mai), specie comestibila.
INOCYBE PATOUILLARDII
Caracteristici de baza: ciuperca de culoare alba cu palarie in forma de clopot cu urme de roz-rosietic atunci cand sunt atinse sau zgariate; lamele de culoare masliniu-bruna
Inocybe patouillardii |
Palarie: 3-8 cm, umbonata si margine adesea crestata
Lamele: lamele albe apoi masliniu-brune
Picior: fibros, gros (1-1,5 cm in diam), fara inel, de culoare mai deschisa decat palaria
Spori: 10-13 x 5-7 microni, reniformi, in masa de culoare maro
Carne: alba, dar in contact cu aerul se oxideaza si capata o culoare roz-rosietica
Gust:-
Miros: puternic, de fructe
Habitat: in paduri de foioase (mai ales fag), pe soluri calcaroase, la marginea cararilor
Frecventa: rara/ocazionala
Sezon: Mai-Noiembrie
Comestibilitate:TOXICA, periculoasa, uneori chiar mortala
Specii cu care se aseamana: Calocybe gambosa (nicoreti, comestibila), Entoloma sinuatum (toxica).
Calocybe gambosa se deosebeste de Inocybe patouillardii in principal prin faptul ca NU prezinta culoarea roz-rosiatica la manipulare sau zgariere, are un miros de faina proaspata, sporii in masa sunt de culoare alba, lamelele sunt alb-crem si se mai deosebeste prin faptul ca isi face aparitia pe pajisti ierboase.
AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR
|
0 comments:
Trimiteți un comentariu