duminică, 17 iunie 2012


Buretii de roua (Marasmius oreades) si surata lor otravitoare



BURETI DE ROUA, BURETI DE MAI (Marasmius oreades)
Caracteristici de baza: culoare ocracee, mai inchisa spre centrul palariei; palarie umbonata; lamele distantate.

Marasmius oreades

Palarie: de dimensiuni mici 2-5 cm in diam, initial convexa, apoi usor lobulata la margini,
Lamele: distantate, libere, ocracee
Picior: 2-5 cm lungime, plin, de culoare ocracee, fibros
Spori: 8-11 x 5-6 microni, elipsoidali, albi in masa
Carne: alba, cu miros si gust placut
Habitat: de obicei cresc in grupuri pe pajisti cu iarba unde deseori formeaza 'hore de vrajitoare', pot fi intalnite si pe carari de padure sau gradini.
Frecventa: comuna
Sezon: Mai-Noiembrie
Comestibilitate: COMESTIBILA & delicioasa
Specii asemanatoare: Clitocybe dealbata, specie toxica cu un continut ridicat de muscarina fiind capabila sa produca intoxicatii mortale.

Buretii de roua sant una dintre ciupercile des intalnite la noi indeosebi pe pusune acolo unde iarba este suficient de inalta incat roua formata pe frunze se prelinge de-alungul lor si cade pe pamant fapt ce confera conditii favorabile pentru aparitia acestor ciuperci. Eu personal le-am cules de multe ori si pot sa va spun ca au un gust excelent. Mare atentie insa la specia cu care se confunda Clitocybe dealbata: va recomand sa studiati ambele specii conform descrierilor date si sa faceti deosebire intre eledar si perioada in care apar inainte de a culege bureti de roua.


CLITOCYBE DEALBATA
Caracteristici de baza: palarie de dimensiuni mici de culoare alba presarata cu un strat foarte fin de particule (asemenea fainii de grau); picior fibros
Clitocybe dealbata

Palarie: 2-5 cm in diam, alb, deseori usor zonata, cu nuante roz, dand un aspect 'inghetat' ciupercii; marginea rasucita spre interior
Lamele: subtiri, apropiate, decurente pe picior sau nu, alb-crem
Picior: deseori rasucit, alb-crem, mai mic decat diametrul palariei
Spori: 3-5 x 2-4 microni, elipsoidali
Carne: alba
Miros: indistinct
Gust: -
Habitat: pe pajisti ierboase, carari de padure, marginea drumului
Frecventa: comuna
Sezon: Septembrie-Noiembrie
Comestibilitate: TOXICA, contine mari cantitati de muscarina provocand chiar moartea consumatorului
Specii cu care se aseamana: Marasmius oreades, specie comestibila. In principal M. oreades se diferentiaza prin culoarea ocracee, lipsa aspectului de 'ciuperca inghetata', prezenta marginii lobulate in exemplare mature, lamele distantate, miros & gust placut, etc. Daca vreti intr-adevar sa evitati confuzia intre cele doua specii, va recomand sa recoltati Marasmius oreades din luna Mai pana in Iulie.



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta