miercuri, 1 februarie 2012


Tulpinile de ciuperci si productivitatea


M-am gandit sa va expun cateva date in legatura cu tulpinile de ciuperca si productivitatea acestora. In primul rand as vrea sa punctez ca fiecare specie de ciuperca este reprezentata de tulpini care pot fi mai mult sau mai putin productive. Acest lucru inseamna ca unele tulpini impanzesc mai agresiv sau mai putin agresiv substratul nutritiv (pe care ciuperca se dezvolta) decat altele. Iar acest lucru influenteaza productivitatea finala de ciuperci.

De exemplu daca avem o tulpina 'lenesa' indirect vom avea o productie ceva mai scazuta de ciuperci, dar daca avem o tulpina 'puternica' productia va fi si ea ceva mai mare. Diferenta de productie se simte atunci cand cultivam ciuperci in cantitati industriale.
Pe piata se gasesc o sumedenie de tulpini care mai de care. practic nu ai de unde sa stii care este mai 'puternica' atata timp cat nu faci o evaluare a acestora. Acest lucru inseaman sa le colectezi pe toate si sa vezi care este cea mai buna...pare oarecum pierdere de timp, bani si energie, insa nu si pentru ciupercarul profesionist care are motivatie sa caute ceea ce e mai bun.

Caracteristicile tulpinilor sant in genere oferite de vanzatorii de miceliu si de aceea e bine sa intrebati inainte de a cumpara miceliu (daca vreti sa cultivati ciuperci in cantitati mari) Ceea ce spun vanzatorii despre tulpile lor se bazeaza indeosebi pe povestile altora care au cumparat tulpina si au cultivat ciuperci (acest lucru nu este valabil in cazul in care vanzatorul de miceliu este si el cultivator de ciuperci).
Cu toate acestea spuse, productia finala de ciuperci are la baza si depinde de un complex de factori  (NU DOAR DE TULPINA) greu de luat in calcul, insa dintre acestia cei mai importanti sant specia, tulpina, nutrientii din substrat, conditiile de microclimat, etc)

Majoritatea ciupercarilor cauta tulpinile cele mai bune pentru ca exista o corelatie pozitiva intre tulpina productiva si profitul pe care ciupercarul il face din productia finala de ciuperci. Totusi este greu sa verifici fiecare tulpina existenta pe piata. Pentru asta ar trebui sa le cumperi pe toate si apoi sa faci o evaluare a vigurozitatii lor. De aceea sfatul unor cultivatori de ciuperci experimentati te poate ajuta sa alegi o tulpina cu un grad de impanzire excelent. In general vei gasi pe piata tulpini foarte bune pentru speciile care se cultiva mai intens (de exemplu Pleurotus, Agaricus si Lentinus).



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

1 comments:

  1. Buna ziua. As vrea sa stiu ce este SPADA in pregatirea cultivarii ciupercilor. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta