sâmbătă, 18 august 2012


Cultura de ciuperci: hobby sau afacere?


Multi oameni cu care am discutat recent sant interesati sa cultive siuperci cu scopul de a intreprinde o afacere si prea putini se gandesc sa-si faca un hobby din asa ceva. Insa este greu sa te gandesti doar la partea materiala fara sa ai  putina dedicatie pentru cultura ciupercilor. In primul rand trebuie sa-ti placa iar daca reusesti sa faci un ban din asa ceva este si mai bine.

1. Ideea de afacere cu ciuperci
Practic multi ar vrea sa inceapa o afacere iar scuza pe care o au intotdeauna este aceeasi: nu am bani!. Cum sa incep o afacere ca nu am bani pe care sa-i investesc ca sa pot sa ma dezvolt si sa prosper in cele din urma.

Ei bine, care este solutia la aceasta problema?

  1. In primul rand trebuie sa renunti la acest mit.  Cultivarea ciupercilor se poate porni chiar si cu 100 de lei in buzunar. 
  2. E nevoie de o idee, un plan, motivatie puternica, incredere in fortele proprii si de multa hotarare. 
Ai un spatiu unde ai putea sa cultivi ciuperci? excelent!
Nu ai echipament? Nici o problema ciupercile cresc ca si in padure unde sigur n-ai sa gasesti echipament.
Stai la tara inconjurat de paie la care le dai foc ca nu ai ce sa faci cu ele? foarte bine!
Ai 100 de lei in buzunar? super! chiar bine ca sa iti cumperi 10 kg de miceliu care o sa iti ajunga pentru cateva sute de saci inoculati cu miceliu de ciuperca. Nu trebuie sa consumi toata cantitatea de miceliu mai ales daca cultivi pentru prima data. Incearca cu 2 kilograme iar restul la frigider pentru alta data. Practic ai tot ce iti trebuie pentru a porni o cultura de ciuperci in sistem clasic.

Pentru inceput poti sa cultivi o cantitate mica de ciuperci (mai ales daca esti incepator) de exemplu pentru consum propriu, mai apoi dupa ce capeti putina experienta sa cultivi pentru a vinde la vecini, prieteni sau magazine din apropiere. Odata ce observi ca cererea creste poti sa investesti si sa iti extinzi mica afacere. Un exemplu de astfel de afacere poate fi vazut in urmatoarele videoclipuri:  indieni care traiesc din cultura ciupercilor Calocybe indica si Pleurotus sp. vandute la magazin.





2. Cultura ciupercilor ca si hobby
Multi care aleg cultura ciupercilor ca si hobby o fac din placere si sant reprezentati de cei dornici sa invete cat mai mult despre ciuperci sa cunosca si sa stapaneasca informatiile in folosul lor sau a prieteniclor cu care impartasesc aceste informatii. De obicei in acest caz se ajunge la un ajutor reciproc din care toata lumea are doar de castigat.
Un caz ideal este atunci cand reusesti sa imbini partea de hobby cu partea materiala. In materialul de mai jos se poate observa cum cei cu experienta isi impartasesc cunostintele cu alti oameni interesati in a cultiva ciuperci.


 In aceste filmulete se poate observa ce tehnici de cultura folosesc unii. Poti sa observi si sa inveti pentru a pune in practica la randul tau.
Daca cansideri ca acest material te ajuta intr-un fel te rugam sa il impartasesti si cu altii interesati de asa ceva.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

1 comments:

  1. Vreau sa stiu de unde pot procura miceliu de ciuperci pleurotus si care este pretul

    RăspundețiȘtergere

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta