duminică, 12 august 2012


Despre miceliul de ciuperci


Cultura ciupercilor comestibile se poate face simplu prin metode de cultura proprii fiecarei specii de ciuperca in parte. Evident pentru acest lucru e nevoie de samanta de ciuperci (miceliu) de calitate. Miceliul de calitate se produce in laboratoare specializate intalnite si sub denumirea de statii de miceliu. La noi in tara sunt foarte putine astfel de laboratoare, iar cantitatile de miceliu existente pe piata sant in genere aduse din strainatate de la companii cu traditie si filiale bine stabilite si in alte tari. 



Exista si ciupercari care produc miceliu in conditii mai mult sau mai putin sterile. De exemplu daca o persoana incearca sa produca miceliu fara a face uz de echipamente, va ramane pur si simplu dezamagita din cauza infectarilor repetate cu diferite specii de fungi, bacterii si virusi care nu sant altceva decat specii competitoare pentru acelasi substrat nutritiv. Un miceliu produs in astfel de conditii are o calitate slaba, iar daca folositi un astfel de miceliu in procesul de cultivare aveti toate sansele sa investiti bani si energie degeaba. Deci in primul rand, mare atentie de unde procurati miceliu, sursa merita atentie.

Pe piata din Romania atat raportul calitate/pret precum si productivitate/pret variaza de la un procesator de miceliu (sau un intermediar) la altul. De asemenea, fiecare vanzator de miceliu prezinta strategia lui de vanzare astfel incat sa iasa in avantaj de o parte sau (cei altruisti) de ambele parti (si dumenavoastra si el). In mod paradoxal la intermediari pretul este mai mic decat la procesatorii de la noi. Acest lucru se datoreaza zic eu faptului ca companiile din afara vand la pret mic fiind capabile sa produca cantitati mare la un pret redus, pe cand cei de la noi produc cantitati mici la pret mare. Totusi aceasta regula nu este valabila peste tot ci mai degraba este o generalizare.

Pe piata exista o sumedenie de tulpini de ciuperca excelente iar alegerea celei mai bune este importanta pentru ca productia de ciuperci tine cont si de acest factor. Exista tulpini mai mult sau mai putin viguroase iar acest lucru este direct corelat cu o productivitate mai buna sau mai scazuta. Intrebarile la care ar trebui sa va ganditi atunci cand cumparati miceliu sant urmatoarele: ce tulpina este?, de unde provine ea? si anul in care a fost recoltata pentru prima data sau produsa in laborator? Un vanzator (mai ales intermediar) nu detine raspuns la toate aceste intrebari, insa in acest caz o reclama verbala auzita in mai multe parti despre o anumita tulpina productiva reprezinta un criteriu de selectie in majoritatea cazurilor. Deci, care este cea mai buna tulpina de pe piata?, si unde poate ea fi gasita?

Un lucru important este ca atunci cand cumparati miceliu sa va asigurati ca recipientul in care este furnizat este inchis corespunzator (prevazut cu filtru sau buson de vata). Oricum recipientul dotat cu filtru este cea mai buna alegere.

Miceliul se dezvolta pe suport pe baza de cereale, insa el poate fi gasit crescand si pe lemn precum dibluri colonizate cu miceliu. Acestea din urma sant folosite la cultura buretilor pe busteni si totusi dibluri colonizate la noi pe piata se intalnesc foarte rar iar costul elor este pe masura. Insa cultura pe busteni poate fi facuta cu miceliu pe suport de cereale fara problema.
In genere fiecare cultivator de ciuperci urmareste urmatorele lucruri:

  1. Sa gaseaseca o sursa de incredere de unde de fiecare data cand cumpara sa fie pe deplin satisfacut (deci un miceliu de calitate)
  2. Tuplina pe care o cumpara sa fie viguroasa (tulpina cu faima in randul cultivatorilor de ciuperci)
  3. Pretul pe care il plateste sa fie mic sau rezonabil in raport cu caracteristicile mai sus prezentate.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta