Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

duminică, 17 iunie 2012


Nicoreti, bureti de mai (Calocybe gambosa) si speciile otravitoare cu care se aseamana



NICORETI, BURETI DE MAI (Calocybe gambosa)
Caracteristici de baza: toata ciuperca prezinta o culoare crem-alb spre ochraceu; apare primavara-inceputul verii (de unde si denumirea de burete de mai); prezinta un puternic miros si gust de faina proaspata, carne groasa

Calocybe gambosa

Palarie: 4-12 cm in diam, mata, neteda, cu margine ondulata si curbata spre interior, deseori crestata, initial convexa si apoi extinsa, umbonata
Lamele: alb-crem, stranse, sinuoase
Picior: scurt 3-8 cm lungime, plin, fibros, gros
Spori: 5-6 x 3-3,5 microni, ovoizi sau elipsoidali, albi in masa
Carne: alba, groasa
Gust: de faina
Miros: de faina
Habitat: in grupuri pe pajiste, la marginea padurii, gradini, margini de drumuri
Frecventa: frecventa/comuna
Sezon: Aprilie-Iunie
Comestibilitate:COMESTIBILA, foarte buna
Specii cu care se aseamana: Entoloma sinuatum si Inocybe patouillardii, ambele specii sunt forate toxice.


ENTOLOMA SINUATUM
Caracteristici de baza: apare in grupuri restranse; de dimensiuni mari; carnea este dispusa intr-un strat subtire; palarie de culoare deschisa (alb-crem spre gri)
Entoloma sinuatum

Palarie: 5-20 cm in diam, initial convexa apoi plana, umbonata
Lamele: stranse, subtiri, initial albe apoi galbui spre roz
Picior: lung 5-15 cm lungime, adesea cu baza curbata, bulbos, alb murdar, fara inel
Spori: 8-11 x 7-9,5 microni, angulari/ovoidali, in masa de culoare rosu-bruni
Carne: subtire, alba
Gust:-
Miros:-
Habitat: indeosebi in paduri de foioase in zone deluroase
Frecventa:  local frecventa
Sezon: Iunie-Octombrie
Comestibilitate: TOXICA, produce dureri de stomac, fara a fi mortala
Specii cu care se aseamana: Calocybe gambosa (nicoreti, bureti de mai), specie comestibila.



INOCYBE PATOUILLARDII
Caracteristici de baza: ciuperca de culoare alba cu palarie in forma de clopot cu urme de roz-rosietic atunci cand sunt atinse sau zgariate; lamele de culoare masliniu-bruna
Inocybe patouillardii

Palarie: 3-8 cm, umbonata si margine adesea crestata
Lamele: lamele albe apoi masliniu-brune
Picior: fibros, gros (1-1,5 cm in diam), fara inel, de culoare mai deschisa decat palaria
Spori: 10-13 x 5-7 microni, reniformi, in masa de culoare maro
Carne: alba, dar in contact cu aerul se oxideaza si capata o culoare roz-rosietica
Gust:-
Miros: puternic, de fructe
Habitat: in paduri de foioase (mai ales fag), pe soluri calcaroase, la marginea cararilor
Frecventa: rara/ocazionala
Sezon: Mai-Noiembrie
Comestibilitate:TOXICA, periculoasa, uneori chiar mortala
Specii cu care se aseamana: Calocybe gambosa (nicoreti, comestibila)Entoloma sinuatum (toxica). 
Calocybe gambosa se deosebeste de Inocybe patouillardii in principal prin faptul ca NU prezinta culoarea roz-rosiatica la manipulare sau zgariere, are un miros de faina proaspata, sporii in masa sunt de culoare alba, lamelele sunt alb-crem si se mai deosebeste prin faptul ca isi face aparitia pe pajisti ierboase.



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta