Incerc sa raspund la ultima intrebare: N-AM NICI O SIGURANTA! Gandindu-ma la dezavantajul de a cumpara din magazin ciuperci care arata bine dar fara sa stiu ce chimical 'ascuns' zace in ele incerc sa ma gandesc la avantajele cultivatorului de ciuperci, care obsedat de productie si profit cauta calea cea mai scurta de a face bani, fara a tine cont insa de efectele pe care aceste ciuperci iesite din compostul tratat chimic il pot avea asupra sanatatii.Inca demult acest lucru mi-a trezit interesul de a cultiva ciuperci pentru consum propriu care imi da SIGURANTA ca ceea ce consum este sanatos. Oricum, Ciuperca de market & sanatatea este o reala problema la care toti cei ce isi fac proviziile de la magazin trebuie sa se gandeasca.
Efectele chimicalelor din compost asupra sanatatii
Dupa cum am mai spus-o Pleurotus ostreatus este o ciuperca larg cultivata, cu proprietati nutritive si medicinale deosebite insa aceasta specie in particular poate reprezenta un factor de risc atunci cand este cultivata de catre AVIDA DOLLARS. Pleurotus ostreatus are capacitatea de a acumula substante chimice intalnite in substrat cat si in aer. De aceea se recomanda cultivarea acestei specii in medii nepoluate. Consumata in mod obisnuit aceasta ciuperca rasarita dintr-un substrat tratat chimic face ca aceste substante sa se acumuleze in organism iar odata cu inaintarea in varsta in conditii de imunitate scazuta sa explodeze sub forma de boli (inclusiv cancer).
Ei bine! vei spune, chiar toate solutiile folosite la dezinfectarea substratului pot cauza boli?
Parerea mea este urmatoarea: depinde de substanta sau substantele folosita(e) in procesul de dezinfectare si mai depinde (pe langa alti factori) si de specia care se cultiva (daca aceasta are sau nu capacitatea de a acumula anumite substante toxice, metale grele, etc).
Exista si metode de tratare a substratului destinat culturii la rece fara chimicale si fara a trata termic substratul, in plus sant eficiente impotriva mucegaiurilor verzi si a bacteriilor daunatoare din substrat. Aceste metode sant prezentate in cursul Cultura ciupercilor Pleurotus facuta simplu
Personal nu am tratat chimic compostul pentru cultura niciodata, deoarece prefer cultura facuta in mod sanatos chiar daca prezinta risc de infectare mai mare si necesita mai multa munca.
Cultivatorul dornic de profit, neinformat si fara sa tina cont de aspectele referitoare la sanatate incearca sa simplifice metoda de cultura sarind peste anumiti pasi cum ar fi tratarea termica a substratului. De ce sa depui energie si timp ca sa mai faci un pas in plus si sa obtii un produs sanatos cand poti folosi pesticide pentru a obtine productie marita in timp scurt dar un produs nesanatos?
Cativa dintre aditivii folositi la tratarea compostului
Cateva dintre substantele folosite la dezinfectarea compostului destinat culturii ciupercilor includ: fungicide (Formalina, Fundazol, Benlate, Topsin, Bavistin, Ridol, Morestan, etc), insecticide (Vertimec, Mospilan, Fastac, Dimilin, etc) si alti agenti de dezinfectare (Perasafe, Piatra Vanata, Perhidrol, Var nestins, Var stins, etc).
Formalina
Formalina este un fungicid folosit multi ani de catre anumiti cultivatori dintre care care in prezent s-au razgandit si nu il mai folosesc deaorece s-a descoperit ca este carcinogen (adica poate provoca cancer la cei care consuma ciuperci tratate cu aceasta substanta). O alta poveste care imi rasare in minte este clasica poveste a piramidonului (pe care probal stiti ca a fost retras de pe piata deoarece dupa cateva zeci de ani de folosinta s-a descoperit ca poate provoca cancer).
Benlate, Morestan si Bavistin
In cobinatie aceste substante pot duce la reactii chimice posibil periculoase la care nici macar nu ne putem gandi in prezent. Acestea combinate in anumite concentratii fac posibila cultura ciupercilor fara tratare termica a substratului insa eu personal nu sant de acord cu folosirea lor. Poate intr-o buna zi ne trezim ca si aceste substante sant carcinogene, iar noi le-am folosit zeci de ani de zile fara sa stim acest lucru.
Perasafe
Este o pulbere compusa din acid paracetic, ioni peracetyl si peroxid de hidrogen. Desi prezinta un efect de dezinfectare bun impotriva sporilor de ciuperci, bacteriilor si a virusilor nu recomand acest produs la prepararea compostului destinat culturii de ciuperci. In primul rand poate influenta pH-ul din substrat si ulterior poate afecta negativ devoltarea miceliului de ciuperca.
Dintre toate aceste substante ce imi inspira totusi cat de cat incredere sant urmatoarele: Varul, Piatra Vanata si Perhidrolul.
Perhidrolul
Perhidrolul nu este altceva decat apa oxigenata (folosita la albirea oaselor, decolorarea parului, tratarea ranilor, etc) care odata administrat la substratul de cultura are un efect dezinfectant si se descompune in oxigen si apa, care in mod logic nu pericliteaza sanatatea. Pentru prima data apa oxigenata a fost testata ca si aditiv la compostul de cultura de catre cercetatorul american Randall Rush Wayne in 1993 iar la ora actuala este folosita de catre cultivatori din peste 90 de tari.
Desi poate fi obtinuta pe cale naturala, este bine de stiut ca apa oxigenata din comert se obtine pe cale chimica. O putem gasi in comert in concentratie de 3-6%. Totusi unul dintre dezavantaje este stabilirea concentratiei optime care sa fie eficienta in dezinfectarea substratului dar sa nu afecteze miceliul de ciuperca care se doreste a fi cultivata. Ce trebuie sa stiti este ca apa oxigenata NU are efect asupra mucegaiurilor verzi deja stabilizate in substrat, ea are un efect deinfectant generalizat care inlatura spori si organisme unicelulare (precum bacterii sau virusi). Apa oxigenata nu se preteaza a fi folosita fara pasteurizarea prealabila a substratului.
Metoda de cultura cu Perhidrol descrisa de Dr Randall Wayne
A. Prepararea substratului
- Dezinfecteaza o galeata de 19 litrii cu capac folosind apa clocotita
- Introdu in interior 3,5 kg pelleti din lemn de esenta tare sau 2,7-2,9 kg pelleti din lemn de esenta moale
- (Administreaza suplimente nutritive la substrat in concentratia dorita)
- Administreaza amendamentul (ipsos sau var) in concentratie de 3-4%
- Ia o oala si fierbe in ea 3,5 litrii apa la o cantitate de 4 kg pelleti din lemn de esenta tare
- Dupa un clocot introdu apa peste substratul din galeata, pune capacul si amesteca continutul acesteia
- Pune deoparte galeata cu substrat la racit pentru cateva ore
- Intr-o alta oala fiebe alti 3,5 litrii de apa. Dupa un clocot ia oala de-oparte si lasa apa din interior sa se raceasca
- Intr-o cana dezinfectata in prealabil introdu 1/2 apa oxigenata in concentratie de 3% apoi toarna continutul acesteia la apa gata racita din oala
- Apoi amesteca continutul din oala cu cel din galeata. [Aceasta metoda este creata pentru cantitati exacte de compost si apa fara a preciza regim de umiditate optim, insa eu va recomand sa reglati umiditatea in cazul in care este nevoie]
B. Inocularea
- Introdu miceliul in galeata cu substratul gata pregatit
- Introdu continutul din galeata in saci menajeri
- Leaga la gat sacii facand un nod si introdu-i intr-o cutie de carton [Eu personal as pune un buson de vata sau as aplica orificii pe partile laterale sau superioare ale sacului pentru facilitarea circulatiei gazelor]
- Apasa usor continutul din saci pentru a compactiza continutul din saci
- Din acest punct se trece la faza standard de incubare
Varul si Piatra Vanata (Sulfatul de cupru)
Sant buni dezinfectanti insa acestia sant adaugati in mod normal la substrat in proportii fixe in functie de reteta folosita. In plus compostul necesita tratament termic.
CONCLUZIE
Calea cea mai sigura este si ramane metoda traditionala de pasturizare a substratului nutritiv destinat culturii de ciuperci. Chiar daca aceasta presupune productie modesta si munca pe masura macar rezultatul final este un produs sanatos. Din cate am observat exista in principiu doua categorii de oameni: care nu vor sa se inbolnaveasca si aleg varianta culturii ecologice a ciupercilor pentru consum propriu. Pe de alta parte exista acei oameni care aleg sa faca afacere din cultura de ciuperci si urmaresc doar productie mare si profit la fel desi le pun in pericol sanatatea altora si fac acest lucru in mod constient sau din lipsa de informatii.
Daca vrei sa faci afacere din cultura de ciuperci poti incerca metoda cu perhidrol, care in mod logic prezinta cat de cat o siguranta. Daca tii la sanatatea ta, cultiva ciupeci pentru altii asa cum ai cultiva pentru tine si pentru familia ta. Nu risca sa-i inbolnavesti pe altii de dragul de a face profit.
AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR
|
normal ca toti tindem sa mancam cat mai sanatos si natural
RăspundețiȘtergereSi ce poti face cu compostul folosit ??
RăspundețiȘtergerece stiti despre pasteurizarea numai cu apa cu var (ati folosit-o)?
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere