duminică, 17 iunie 2012


Fistulina hepatica (limba boului, bureti de stejar)



Una dintre cele mai sigure specii de ciuperci care poate fi consumata este Fistulina hepatica intalnita la noi si sub denumirea de limba boului sau "the poor man's beefsteak" (de catre englezi) creste in genere pe trunchiuri vii de stejar de vara pana toamna. Excelenta la gust o recomand din plin oricui este interesat de ciupercarit. Incomfundabila datorita formei caracteristice (de limba de bou-dupa cum ii spune si denumirea populara) textura de consistenta carnii dar si culoarea care este un rosu aprins. In sectiune carnea este zonata si secreta un latex asemanator cu sangele.
Este o specie destul de comuna si trecuta cu vederea de multi care nu se incumeta sa o incerce.

Fistulina hepatica
Poate fi intalnita vara chiar si in absenta ploilor deoarece aceasta este o specie parazita pe copaci unde isi gaseste din plin substante nutritive si umiditate pentru a se dezvolta. In Romania sant putini cei care culeg aceasta specie probabil datorita culorii sale sau a latexului ca sangele.



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

9 comments:

  1. locuiesc in buftea/ilfov , as dori sa achizitionez , pentru inceput o cantitate mica , miceliu de shiitake si/sau pleurotus ostreatus sau HK35.ma puteti indruma de unde pot sa cumpar asa ceva ?
    Eventual va rog sa imi recomandati Dvs specia de miceliu ( cu exceptia celor agaricus) potrivita unui incepator. va multumesc.
    PS: am incercat sa accesez butonul "contact" dar nu reusesc sa intru in legatura directa cu Clubul Ciupercarilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua, va rog sa scuzati intarzierea cu care va raspund..
    HK35 este o tulpina buna, chiar una dintre cele mai bune de pe piata. Incercati la www. miceliu.ro mai mult ca probabil acolo veti gasi aceasta tulpina la un pret rezonabil

    Da intr-adevar, problema a fost remediata, va multumesc

    sanatate si s-auzim de bine

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum se gateste acest burete !!???? Va rog !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in paduri de foioase ,de cele mai multe ori chiar la baza trunchiului sau chiar pe trunchiuri taiate.este usor de recunoscut si are un miros usor de vin.. ,.tanara e placuta la atingere si nu te unge:)))batrina lasa un soi de gelatina rosie ,cu cit incerci sa o stergi sau sa o speli cu atit devine mai evidenta..

      Ștergere
  4. Am cules si eu 2 bucati de limba boului,anul trecut.M-am luat dupa cunoscutul Big Boletus de la Look TV.Sincer sa fiu nu mi s-au parut prea gustoase.Posibil sa fii fost mai batrine sau ca au picat in perioada in care gateam hribi la greu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Salve!
    Am pregătit o zacuscă excelentă cu ciuperca aceasta. Eu am măcinat-o cu mașina de tocat carne. Azi urmează să primesc alte 4-5 sau poate chiar 6 kg. O parte o voi pune la congelator. Pe celelalte aș vrea să le fac marinate. Încă nu am găsit o rețetă care să îmi placă.
    Și, bine-nțeles, mai întâi voi face o salată savuroasă pentru prânzul de azi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună ziua am găsit câteva kg de limba boului dores să-mi spuneți cum le pot prepara și conservă mai mult timp.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta