Sfaturi pentru incepatoriPentru a cultiva ciuperci vei avea nevoie de miceliu [samanta de ciuperci]. Aici gasesti informatii despre ce inseamna miceliul de calitate -important pentru a cultiva ciuperci cu succes

Despre miceliul de ciuperci
Procurarea miceliului
Tulpinile de ciuperci si productivitatea

Acum ca stii cate ceva despre miceliu, vei avea nevoie de un spatiu pe care sa il transformi in ciupercarie. Aici vei gasi informatii legate despre cum ar trebui sa fie spatiul de cultura si ce fel de echipamente ai putea sa folosesti pentru a obtine productie de ciuperci

Pregătirea spațiului şi a ustensilelor

Deci esti motivat, stii ce este un miceliu de calitate, ti-ai pus la punct spatiul de cultura -esti gata de cultivat ciuperci. Cultura Pleurotus se poate face in sistem clasic (fara nici un echipament si deci e dependenta de conditiile ediului inconjurator) sau intensiv ce presupune achizitionarea de echipament. Diferenta dintre aceste doua tipuri de cultura este productia finala de ciuperci care de regula este mai ridicata in cazul sistemului intensiv.

Vestea buna e ca pentru a cultiva ciuperci si a avea o productie finala semnificativa este indiferent daca vei folosi echipament scump sau improvizat si ieftin. Pe ciuperci acest aspect nu le intereseaza ci le intereseaza sa le oferi cat de cat niste conditii pentru a se dezvolta in limitele de toleranta a fiecarei specii sau tulpini in parte. Astfel ca investitia initiala pentru inceperea unei afaceri de cultura a ciupercilor poate incepe de la 500 lei daca deja detii un spatiu fie el cat de mic (de exemplu 20m patrati), bine organizat acel spatiu poate sa scoata o groaza de ciuperci pe care poti sa le consumi sau poti sa le vinzi. Pentru a face acest lucru vei avea nevoie de urmatoarele:

  • Miceliu
  • O oala sau un recipient de capacitate
  • Substrat: paie, frunze uscate, stiuleti de porumb, tulpini uscate de porumb, hartie, rumegus sau fan.
  • Apa fierbinte -optional 
  • Var stins
  • Pungi de plastic

Toate acestea in afara de miceliu probabil le ai deja in gospodaria proprie (daca stai la tara cu atat mai bine).

Miceliu poti cumpara, si chiar iti recomand pentru inceput sa cumperi sa cultivi iar cand esti pregatit/pregatita de a-ti fabrica propriul miceliu sa inveti cum se poate face acesta. Eu am pregatit un pachet de cursuri care te invata urmatoarele:

1. Cultura ciupercilor Pleurotus
2. Cultura ciupercilor Shiitake
3. Cum sa fabrici miceliu (samanta de ciuperci)

In caz ca esti interesat/interesata sa aflii cum se fac toate astea cu cost minim poti accesa acest curs  sau poti sa gasesti franturi de informatii pe internet care mai mult sau mai putin te vor ajuta macar cum sa cultivi Pleurotus si Shiitake. Cred ca ce ma atrage cel mai mult la cultura de ciuperci este satisfactia care vine odata cu fructificarea ciupercilor pe care le vezi cum se dezvolta de pe o zi pe alta.

Odata ce te-ai familiarizat cu cultura acestora in sistem clasic pentru a imbunatati cantitatea de ciuperci pe care poti sa o recoltezi de pe un sac de substrat vei putea treptat sau direct (dupa buget) sa iti dotezi spatiul de cultura cu o sursa de incalzire/racire ceea ce iti va permite sa cultivi ciuperci tot timpul anului (altfel nu poti doar daca detii o tulpina de ciuperca care prezinta toleranta mare la temperatura sau daca alternezi diferite tulpini/specii de Pleurotus, de exemplu Pleurotus florida -primavara- vara cu Pleurotus ostreatus -toaman -iarna)

Un ventilator te va ajuta sa formezi un curent de aer -esential pentru aport de oxigen si deci o dezvoltare buna a ciupercilor. Sisteme de stropire a culturii exista si ele pot fi achizitionate sau construite cu bani putini. Deci se poate investi putin pentru a ridica eficienta cu care se face cultura de ciuperci. Toata aceasta investitie te va ajuta sa cultivi si alte tipuri de ciuperci precum: shiitake, maitake, enoki, urechiuse, etc. Specii care la noi lipsesc din magazine -ele sant importate din Asia. De ce sa le importam de acolo daca si noi putem sa le crestem aici!

Multi se lamenteaza ca e greu ca iti trebuie fonduri serioase ca sa incepi asa ceva -NU ESTE ADEVARAT! omul hotarat stie ce are de facut si nu se lasa la astfel de zvonuri, totusi pentru a incepe asta trebuie sa fi bine informat si sa privesti pozitiv fiecare esec care vine pe parcurs, pentru ca cel care cade si se ridica pentru a-si continua drumul mai departe invinge si devine om de succes. Cultura de ciuperci nu este pentru oameni slabi, deci vine la pachet cu satisfactii pe mai multe planuri dar sa fi pregatit/pregatita sa faci fata si la posibile probleme care poa sa apara pe parcurs.

Un alt impediment pe care il vad unii este comercializarea produsului finit (ciuperca). Angajezi un om care se ocupa doar de asta sau incepi sa bati la usi de magazine pentru a-ti prezenta marfa si a face contracte cu cei care au nevoie de ea. Daca chiar vrei poti sa o usuci si sa o vinzi uscata sau sa o vinzi la cateva restaurante locale. Iar daca ti-ai extins mica afacere cu ciuperci de cultura BIO poti sa vinzi chiar si in strainatate. Cunosc cateva persoane care cultiva ciuperci in Romania si le vand in Italia si Belgia pentru un pret bun (acolo ciupercile sant foarte apreciate), deci ele trebuiesc duse acolo unde exista cerere.

Iti recomand sa adopti o cultura de tip BIO, nu merge cu pacalici asa cum multi sant obisnuiti pe aici, lasam borfasii sa joace pacalici cu sanatatea altora, omul cu coloana vertebrala sigur va adopta un tip de cultura BIO care nu implica pesticide sau chimicale in substratul de cultura. Daca dovedesti ca poti sa faci asta vei castiga multi clienti totodata pretul ciupercilor tale poate sa fie ceva mai ridicat decat cele rezultate din cultura obisnuita de ciuperci de pe piata.

In cultura de ciuperci poti sa faci ca NIMIC SA NU SE PIARDA, un model excelent pe care eu l-am numit 'Cultura in circuit inchis', citeste mai mult pentru a afla cum poti sa faci acest lucru care te va ajuta din multe puncte de vedere.

Intrebari frecvente

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta