miercuri, 6 mai 2015


Din culisele afacerii cu Pleurotus


Am auzit voci care spuneau ca cultura de ciuperci Pleurotus nu merita facuta in Romania tocmai pentru ca la vanzare ciupercile au pret mic comparativ cu alte tari. De exemplu in America 250 g Pleurotus se vinde cu $3-5. Parerea mea este ca si la noi se poate castiga din cultura ciupercilor Pleurotus doar ca totul trebuie raportat la cantitatea care se vinde. Astfel daca ai un spatiu mic produci si vinzi putin rezultatul nu este rentabil dar daca produci si vinzi la tona atunci si contul tau din banca devine mai gras. In al doilea rand poti sa le cultivi si sa le vinzi in tari din vest la pret mult mai bun.  

Am auzit alte voci care spuneau ca daca nu ai cum sa le oferi conditii atunci 'nu are rost sa bagi bani in ele'. Am intalnit multi crescatori de ciuperci care au inceput sa cultive ciuperci fara conditii de microclimat. Nu au obtinut o recolta excelenta dar au reusit sa isi mentina cultura, sa vanda si sa se extinda. Multi pornesc de la ideea ca o ciupercarie necesita investitie de zeci de mii de euro ca sa scoata profit, ca daca nu ai totul pus la punct atunci vei incepe cu stangul si vei da faliment -total gresit as zice. 

Cei cu curaj de a face ceva in acest sens reusesc, dar nu toti -multi se descurajeaza si raman tot acolo de unde au plecat. Pentru reusita informatia inseamna mult si bineinteles experienta dobandita in timp. 

Daca esti interesat sa incepi o astfel de afacere in principiu vei avea nevoie de urmatoarele:

  1. Un spatiu (fie cat de mic): subsol, solar, casa veche abandonata, garaj, pestera, balcon -practic orice. Daca nu ai spatiu le poti cultiva in gradina.
  2. Hrana: paie de graminee, rumegus, iarba uscata, deseuri agricole (tulpini si frunze uscate de porumb, vrej de fasole, etc), frunze uscate, lemn, zatz de cafea, etc
  3. Miceliu: il poti cumpara sau il poti fabrica urmand informatiile din acest curs
  4. Cunostinte despre cultura ciupercilor
  5. Conditii [temperatura, umiditate, oxigen si lumina] -acest punct este optional. Necesare pentru dezvoltarea lor optima. Daca nu ai conditii eficienta biologica scade la 100% cu un profit totusi ridicat (de peste 10000 RON pentru cazul prezentat mai jos)

Din culisele afacerii cu Pleurotus (model estimativ)

Investitie
Eficienta biologica
Castig total
Profit
Spatiu, Hrana, Miceliu Inclus
100 RON
(apa, energie, consumabile)
150%
19500 RON

19400 RON
Spatiu, Hrana, Miceliu Exclus
1100 RON
150%
19500 RON

18400 RON

Spatiu = 30m(*chirie = 400 RON)
Hrana = 1 tona paie uscate (*cost/t = 250 RON)
Miceliu = 45 kg (3%) (*cost = 450 RON)

Pret ciuperci la vanzare = 13 RON/Kg
[daca le vei vinde in Italia sau Germania castigul tau va fi mult mai mare]

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta