Am avut ocazia sa vizitez o ciupercarie de Pleurotus in California chiar langa Sacramento. E o ciupercarie mica alcatuita din 4 compartimente:
- o camera frigorifica,
- o camera de procesare a substratului si impachetarea acestuia in coloane
- o camera de incubare
- o camera de fructificare
Chiar placut impresionat de ce au creat dansii acolo. Au folosit echipamente 'low tech' pe care le-au cumparat din diferite parti si in 3 ani au lucrat doar la detalii ca sa faca un proces de cultura eficient. Este foarte adevarat ca in cultura de ciuperci Pleurotus echipamentul costa dar se poate improviza si cladi ceva care functioneaza cu potential de a asigura conditiile de microclimat necesare culturii de ciuperci. Camera de procesare a substratului e chiar impresionanta deoarece au creat un mecanism prin care sa introduca substratul dezinfectat in saci de tip coloana pe care il preseaza folosind un sistem automatizat pe baza de presiune. Mai nou au cumparat panouri solare care sa asigure energia necesara intregului proces astfel dansii nu platesc facturi de curent. Investitia a fost de aprox $50.000 dar acest lucru nu trebuie sa te sperie daca vrei sa-ti faci propria ciupercarie.
Coloanele apoi sunt transportate in camera alaturata unde sant lasate la incubat apoi transportate in camera de fructificare. Pentru a transporta o singura coloana care atarna destul de greu dansii au creat un sistem simplu dar eficient care le permite sa manipuleze usor aceste coloane.
Camera de fructificare este dotata cu tevi ce asigura umiditatea necesara. Chiar cand eram acolo ne-au stropit de ne-au udat. Nu lipseau benzile de lipici ce atarnau din tavan pentru a prinde musculite.
Dansii cultiva cateva tulpini inclusiv faimoasa tulpina HK originara din Ungaria si folosesc o metoda de dezinfectarea a substratului 'la rece' pe baza de var stins [Metoda detaliata o puteti gasi in cursul de ciupercar pe care il oferim]. Cultura este de tip ecologic fara folos de chimicale in substrat ceea ce in America este important. Substratul folosit sunt paiele de orez care trebuie sa fie faramitate deoarece sunt acoperite cu un strat ce fac procesul de hidratare cu apa dificil -au explicat dansii.
Acum dansii vand ciuperci la 'farmer's market' adica la piata si castiga pana la $5/~200 g ciuperci. Mica afacere chiar pare sa mearga bine din moment ce dansii au planuri de expansiune (vor sa construiasca un compartiment de dimensiuni mari pentru a face fata cerintelor.
AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR
|
0 comments:
Trimiteți un comentariu