luni, 31 decembrie 2012


Buretele de soc (Auricularia auricula-judae)Va expun o relatare despre Auricularia sau Buretele de soc asa cum a aparut in ziarul Informatia Zilei la rubrica Remedii naturiste (miercuri, 29.12.2010):

Ciuperca Auricularia este cunoscuta in Asia de cel putin 1500 de ani, fiind o ciuperca comestibila si cu certe calitati terapeutice. Are mai multe denumiri populare intre care si cea de "urechi de lemn".

Mediul de viata si caracteristici:
Auricularia creste pe arbusti de soc, dar si pe alte foioase, cum sunt fagul si salcia. Este una dintre putinele ciuperci care rezista la conditii de temperatura negativa. In China este cultivata de secole pe rumegus. In 1994, productia mondiala totala de Auricularia a fost de 420.000 t ciuperca proaspata, adica 8,5 % din cantitatea totala de ciuperci consumata pe glob. In Europa nu este atat de populara, dar a fost studiata pentru calitatile sale medicinale incepand din secolul al 17-lea.
Auricularia are in compozitie ingrediente remarcabile, cum sunt potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, siliciu, vitamine din grupul B, proteine, polizaharide si diverse substante bioactive neidentificate inca cu precizie.

Beneficii pentru sanatate:
Numeroase studii stiintifice au demonstrat intre altele efectul anti-coagulant al acestei ciuperci. S-a constatat ca in urma terapiei cu Auricularia fluxul de sange in artere s-a imbunatatit. Aceasta ciuperca ajuta la prevenirea trombozei, a aterosclerozei (inclusiv regresia ei) si scade riscul de atac vascular cerebral sau infart. Auricularia nu are efecte secundare, spre deosebire de medicametele de sinteza care ataca colagenul din tesutul conjunctiv. In Asia de Est unde ciuperca este consumata ca aliment aproape zilnic, incidenta trombozei si a infarctului este esmnificativ scazuta.

Prin proprietatile sale de imbunatatire a circulatiei sanguine, Auricularia are efecte benefice in diabet, sedentarism, contracareaza efectele nocive ale fumatului si a contraceptivelor orale.

Ciuperca are efecte dovedite in sanatatea ochilor. Se stie ca aparatul nostru vizual, atat de sensibil este alimentat cu sange, substante hranitoare si oxigen. Pe langa imbunatatirea circulatiei sanguine pe aceasta zona prin adiministrarea de Auricularia se adauga si efectul antiinflamator, ceea ce este benefic pentru persoanele care sufera de iritatii la nivelul ochilor.

Experimentele facute pe animale au demonstrat o reducere semnificativa a trigliceridelor si o scadere a colesterolului rau din sange. Responsabil pentru acest efect este un biopolimer, denumit "biopolimerul auricularia", care are un continut bogat in glicoproteine.

Ciuperca are si certe calitati imunomodulatoare. Prin testele de laborator s-a demonstrat formarea de celule imunitare in splina si cresterea productiei de interferon la administrarea de Auricularia.

S-a demonstrat de asemenea, proprietatile antitumorale (cancer de piele si prostata) si de captare a radicalilor liberi a acestei ciuperci si efecte pozitive in afectiuni ca hemoroizi, perturbari de libido, migrene, tinitus, persoane supraponderale, infectii, menopauza, furunculi.

Auricularia este disponibila sub forma de tablete sau pulbere. Se poate administra si copiilor, in special sub forma de pulbere. Pentru informatii suplimentare va puteti adresa ing. chimist Mircea Georgescu tel. 0721202752.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta