joi, 27 septembrie 2012


A taia sau a nu taia... copaci pentru culturile de ciuperci



Acesta este un articol gandit si redactat de catre D-nul: Nagy Levente (ecolog) invitat special pentru a-si impartasi ingrijorarea fata de AVIDA DOLLARS care sant interesati sa scoata profit din cultura de bureti pe butuci fara a tine cont de padure. 

Padurile, plamanii planetei pe care cu totii traim. Element important al ecosferei care ofera habitat, spatiu de viata, refugiu multor specii de ciuperci, plante, animale, fie ele nevertebrate sau vertebrate. Un element cu care omul in modul cel mai logic ar trebui sa aiba o puternica legatura de respect, de admiratie si cu care sa traiasca in echilibru. Si bine-ar fi sa fie asa... caci realitatea dovedeste - si mai cu seama pe 'taramurile noastre mioritice' - ca situatia este cu totul alta, una de fapt extrem de trista. Este oare omul asa de nesabuit si de nepasator incat sa se intoarca impotriva naturii care i-a oferit si ii ofera in continuare viata? Din pacate, da. Omul vede padurea mai degraba ca pe o posibila sursa de venit, o resursa inepuizabila din care se serveste 'cine nu-i prost'. Si prefera sa ignore semnele care ne avertizeaza ca ne indreptam intr-o directie total gresita. Pentru ca pe primul loc pune castigul cat mai rapid cu efort minim, comoditatea, bunastarea materiala, fara sa aiba cea mai mica mustrare de constiinta in ceea ce priveste mostenirea pe care o lasa [sau poate n-o lasa] generatiei urmatoare: este vorba despre un egoism fara margini ce caracterizeaza din pacate majoritatea omenirii. 
    Romania a ajuns sa fie rusinea Europei in ceea ce priveste rata cu care dispare padurea: cu 3 hectare pe ora, 28.000 de hectare pe an... Cu cei sub 29% din suprafata tarii acoperita de paduri suntem mult sub media europeana de 42%. Nesimtirea pare sa fie cu atat mai crasa daca avem in vedere ca aprox. jumatate din suprafetele despadurite fac parte din ARII PROTEJATE. E ceva greu de digerat... In mod evident, mare parte din aceste taieri sunt efectuate in afara legii, dar, mai mult de atat, chiar si legea pare cateodata prea permisiva sau una care ofera diverse portite de scapare celor care stiu cum sa se miste... miscari serpuitoare, efectuate de viermi. Iata, daca acu' cateva decenii ne puteam lauda cu frumoasele noastre paduri si suprafetele vaste acoperite de acestea, azi nu poate decat sa ne fie jena.. Iar taierile continua cu o absoluta nerusinare. Oare ne vom opri doar cand am secerat chiar tot?
    Iata, pe scurt motivele pentru care orice activitate care implica intr-un fel sau altul taierea copacilor, necesita mare precautie si atentie.
Chiar si o ramura a cultivarii ciupercilor poate fi socotita ca face parte din aceasta categorie: cea a cultivarii pe butuci de lemn, procedeu care necesita lemne sanatoase, pline de seva, nu de mult taiate. Evident, cultivatorul nu are ce face cu lemne uscate, putrede, mucegaite, cu iasca. Astfel, el se orienteaza dupa 'marfa' proaspata si de buna calitate. Este firesc in acest caz sa-si puna intrebarea daca merita sa faca aceste sacrificii sau poate inlocui butucii cu alt substrat. Cat sacrifica si cat castiga? Este la fel de firesc sa se intereseze - in caz ca-si cumpara lemn - care este provenienta lemnului si daca a fost obtinut cu respectarea legilor in vigoare. Caci la varianta sa se duca el sa fure lemnul din padure nici nu doresc sa ma gandesc...
    NL

3 comments:

  1. Apreciez ideea de baza dar cu sloganele comuniste nu se poate progresa. Eu cand ma gandesc la 'padurile noaste' imi revin putinele imagini din copilarie in care tatal meu imi arata 'uite, asta o fost padurea lu' mosu pe care o loat-o statu'. Acu ce vreau eu sa stiu: cand va referiti la padurile noastre (care erau multe cu zeci de ani in urma), este vorba de padurea lu' mosu meu furata de comunisti si data 'poporului'sau la padurea lu' mosu tau?
    Va rog sa nu o considerati o ofensa personala da eu sincer cred ca daca padurile ar fi ale proprietarilor unde nu poti sa intri dupa bunul plac sa te plimbi, sa faci picnic, sa aduni fructe sau sa tai ce copac ai tu chef doar pentru ca este a 'intregului popor', ar sta cu totul altfel lucrurile! In vremurile adevarate ale Romaniei a-ti vinde mostenirea din mosi stramosi era mai rusinoasa decat sinuciderea!
    Pe cine vreti dvs sa responsabilizati si sa rusinati? Pe cei care au furat sau acceptat cadou proprietatile furate de stat de la 'dusmanii poporului'? Pe hotii batrani sau pe urmasii lor? Cati romani realizeaza ca mocirla actuala ni se trage de la 'drepturile poporului' care in realitate sunt cadouri otravite, mergem la biserica cu sufletul curat ca noi nu furam, dar a furat si fura in continuare statul pentru noi! Nu sunt o fire razbunatoare, dar tratele bunicului nu a murit pe frontul din Rusia pentru 'padurea noastra', si chiar si greselile din nestiinta trebuie intoarse si platite!

    RăspundețiȘtergere
  2. NL @ Anonim
    E bine ca macar in esenta suntem de acord. Va pripiti cu 'sloganele comuniste'. Este suficient sa va plimbati un pic si sa luati 'pulsul realitatii'. Nu trebuie sa-mi spuneti de padurea confiscata a lu' mosu'. Mie mi s-a confiscat casa, curtea, gradina: o importanta parte din viata mea. Si nu cred ca merita sa dezbatem cum e mai bine: la privat sa stat. Am constatat probleme grave in ambele sensuri. Proprietari care nu tineau cont de lege, reguli si taiau dp plac.. sau care s-au inteles cu 'hotii' si au lasat sa se fure [evident, cu beneficii materiale reciproce] pentru ca aveau intentia sa 'scape' de padure [ilegal] si sa efectueze constructii in zona..proprietari care habar n-aveau pe unde le e padurea.. si dc mai e ceva din ea, etc., etc.
    Pe cine responsabilizez si rusinez? S-au facut ei de rusine singuri, nu e nevoie de ajutor. 'Mafia padurilor' isi intinde ramurile la toate nivelele: de la politicienii de la nivel inalt si cu putere,pana la investitori straini care varsa bani si exploateaza oameni+natura [bineinteles cu un profit inimaginabil de mare], unii politisti care 'isi iau partea', unii angajati ai Ocoalelor Silvice care merg mana in mana cu criminalii, rangeri care colaboreaza sau sunt amenintati cu moartea de mafie, pana la simplii cetateni care fura pentru acasa sau cand observa nereguli isi inchid ochii si dand iresponsabil din umeri zic 'las' ca-i bine s-asa'. Toti acestia sunt responsabili de crima care are loc in tara asta. Atat eu, cat si multe cunostinte de ale mele au avut de a face cu astfel de situatii. Unii au fost amenintati - culmea - chiar de politistii care ar trebui sa fie 'ingerii pazitori' ca de ce isi baga nasul. E ceva absolut anormal, imoral, ilegal ce se intampla, iar articolul tocmai asta incearca: sa atraga atentia asupra unei grave probleme cu care ne confruntam nu numai noi... ci - inevitabil - si copiii nostri.
    NL.

    RăspundețiȘtergere

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta