duminică, 17 iunie 2012


Ciuperca Flammulina velutipes (Enokitake) geamana ei otravitoare



FLAMMULINA VELUTIPES
Caracteristici de baza: buchet; de culoarea mierii (galben-ochracee-bruna); spori albi in masa; lipsa inelului; culoarea piciorului inclusiv perisorii de pe acesta; morfologia lamelelor; mirosul; sezonul in care apare.

Flammulina velutipes


Aspect general: buchet
Palarie: mucilaginoasa in conditii de umiditate (cand ploua) si lipicioasa cand este uscata; de culoare crem -portocalie (culoarea mierii) cu sau fara nuante de brun; 3-12 cm in diametru
Lamele: crem-deschis
Picior: fara inel; crem-galbui in partea apicala si brun spre baza; la baza acoperit de perisori desi de culoare brun-galbuie; fistulos; de consistenta fibroasa.
Spori: albi in masa, 7-10 x 3-6 microni
Carne: subtire; crem-deschis
Miros: intens, de faina
Habitat: la baza cioatelor de arbori foiosi
Frecventa: comuna
Sezon: septembrie-martie. Poate fi intalnita indeosebi in decembrie sau ianuarie chiar si prin gradini atunci cand se topesc zapezile sau ploua.
Comestibilitate: COMESTIBILA
Specii asemanatoare: Galerina marginata, specie foarte toxica, mortala.

GALERINA MARGINATA
Characteristici de baza: in buchet; palarie mai mica de 5 cm in diametru; de culoare crem-ochracee-bruna sau ruginie; picior cu inel atasat superficial; lamele usor decurente pe picior; spori brun-ruginii in masa; saprofita indeosebi pe trunchiuri cazute aflate in sadiu avansat de degradare
Galerina marginata



Aspect general: buchet,  mai rar solitare
Palarie: relativ mica 1-5 cm, uneori in forma de clopot, brun-ochracee sau culoarea mierii, mucilaginoasa pe timp de ploaie si lipicioasa pe timp uscat cu marginea usor striata.
Lamele: apropiate, atasate de picior, usor decurente pe acesta, crem-galbui, brun-ruginii la maturitate
Picior: cu inel persistent sau caduc (in cazul in care acesta este caduc deseori ramane doar o zona)
in alte cazuri nici nu se observa existenta vreunui inel; fistulos; de culoare alba usor colorat brun spre baza
Spori: brun-ruginii in masa, 7-10 x 5-6 microni
Carne: foarte subtire, bruna
Habitat:saprofita pe lemn de foioase si conifere. Deseori poate fi intalnita pe trunchiuri cazute la pamant aflate in stadiu avansat de putrefactie.
Frecventa: comuna
Sezon: septembrie-noiembrie mai putin intalnita vara sau primavara
Comestibilitate: MORTALA; este una dintre cele mai toxice ciuperci
Specii asemanatoare: Flammulina velutipes. Cele dou specii din punct de vedere macromorfologic sunt foarte asemanatoare atat in ceea ce priveste aspectul: culoarea (crem-ochraceu-brun), modul de aparitie (buchet)  cat si substratul pe care acestea apar. Principalele deosebiri cuprind culoarea diferita a sporilor in masa (alba la Flamullina velutipes si brun-ruginie la Galerina marginata), palaria de dimensiuni mai mici de 5 cm la Galerina, lipsa inelului si lipsa lamelelor decurente pe picior la Flammulina velutipes, la aceasta specie lamelele in punctul de atasare la picior pun in evidenta o zona libera in care lamela la exemplarele mature se alungeste atingand latime maxima. Un alt caracter important este culoarea piciorului care este alba la Galerina si galben-ochracee, bruna spre radacina la Flammulina.



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta