luni, 17 octombrie 2011


Dezavantajele cultivarii ciupercilor si solutii pentru diminuarea lor


Hai sa nu discutam doar despre 10 Motive de a cultiva ciuperci care reprezinta de fapt avantajele cultivarii ciupercilor ci si despre dezavantaje,..cel putin asa mi se pare corect.

Principalele dezavantaje

1. Timpul: dezavantajul principal, din momentul insamatarii substratului nutritiv cu miceliu din diferite specii de ciuperci procesul de incubare necesita timp, timp care variaza atat de la o specie la alta cat si de un complex de factori (tulpina, tip de substrat, umiditate, temperatura, schimb de gaze, lumina,..) Pentru ciuperca Pleurotus ostreatus timpul de incubare standard este de 2-3 saptamani. Cu alte cuvinte ai cultivat ciuperca si astepti 2-3 sapatamani sau chiar mai mult pana ce incep sa apara, din acest punct mai astepti inca vreo 4 zile pana se matureaza si doar apoi le recoltezi.

Solutie: Timpul de se reduce semnificativ daca oferim conditii optime de dezvoltare. Acest lucru inseamna cunostinte si experienta precum si stabilirea unei metode proprii de cultivare. In plus se poate stabili o recolta continua prin procedee de alternare a cultivarii: adica azi cultivi astepti recolta peste 3 saptamani, poimaine cultivi astepti recolta peste 3 saptamani jumate si tota asa. Astfel, acest timp se reduce pana la disparitie moment in care are loc o recolta continua de ciuperci.

2. Normele de igiena precara: manipularea ustensilelor si materialului necesar cultivarii ciupercilor in incaperi murdare, precum si pasteurizarea improprie sau utilizarea unui miceliu inadecvat poate produce infectarea substratului nutritiv cu specii competitoare de bacterii si fungi (dintre care bacteriile sunt cele mai pacatoase). Practic efortul depus duce la un rezultat negativ in care recolta nu mai are loc sau are loc doar partial, moment in care culegeti ciuperci doar de pe 3 brichete in loc de 5 brichete cat ati pus initial.

Solutie:
Asigurati-va ca miceliul procurat este viabil, proaspat produs si sanatos.
Curatati ustensilele de cultura si le manipulati in incaperi curate, dezinfectate in prealabil cu solutie de clor. Pasteurizati substratul de cultura minim 1 ora la 80-90C.
Asigurati o umiditate optima in functie de cerintele fiecarei specii in parte.
Depozitati sacii gata inoculati cu miceliu pentru incubare in incaperi curate, dezinfectate in prealabil
Exista solutii speciale pentru eliminarea competitorilor din substrat. Insa folosirea lor nu asigura un produs ecologic.

3. Conditiile de microclimat necesare intr-o ciupercarie de Pleurotus reprezinta un alt aspect important caruia trebuie sa ii dam atentia cuvenita. Daca nu reusiti sa oferiti conditii de microclimat optime, nu este nici o problema deoarece acestea variaza intr-un spectru destul de larg care permite realizarea culturilor de ciuperci in gospodaria proprie fara echipament special.

  Solutie: 
(a) Temperatura. Chiar daca nu reusiti sa oferiti conditii de microclimat optime necesare incubarii si maturarii ciupercilor merita sa incercati pentru ca ciupercile mai mult ca sigur vor fructifica. Chiar daca temperatura optima pentru Pleurotus ostreatus (de exemplu) este de 20-24C acest lucru nu inseamna ca trebuie neaparat sa asigurati acest interval de temperatura ci spectrul de variatie al temperaturii poate fi mai larg de la 8 la 32C sa zicem, deci recolta tot va fi, insa va dura mai mult timp pana va veni sau ciupercile cand vor fructifica vor simti surplusul de temperatura si vor reactiona in consecinta.

(b) Curentii de aer puternici. Curentii de aer prea puternici duc la pierdera umiditatii si pot produce uscarea carpoforilor de ciuperca. De aceea recomand sa nu depozitati brichetele cu sau fara primordii de ciuperca in bataia vantului. Desi un curent  de aer trebuie asigurat pentru schimbul de gaze din substrat.

(c) Umiditatea. Umiditatea este cel mai important factor. Fara umiditate miceliul de ciuperca nu se dezvolta. Umiditatea excesiva in substrat insa duce la distrugerea miceliului, de aceea e bine sa va formati un simt a ceea ce inseamna umiditate optima, sau daca detineti aparatura speciala de masurare a umiditatii este mult mai bine.

(d) Lumina. Lumina este si ea un factor important. Miceliul de ciuperca se dezvolta fara probleme la intuneric, insa in momentul fructificarii ciupercile au nevoie de lumina (800-1500 de lucsi), altfel nu veti avea recolta. Ciupercile reactioneaza la lumina prea putina sau prea puternica intr-un fel sau altul. Tot ce conteaza e sa experimentati pana cand observati aceste modificari.

(e) Concentratia de dioxid de carbon si oxigen. Asigurarea acesui factor de microclimat este variabila de aceea nu devine o reala problema in cazul ciupercariilor improvizate din gospodaria proprie.

Cu acestea spuse, aceste dezavantaje nu trebuie sa va sperie, ele au solutii. Tot ce ramane este sa incerci sa cultivi ciuperci, sa te familiarizezi cu ceea ce inseamna acest lucru si sa capeti experienta in acest sens.
Mai multe raspunsuri la intrebarile tale poti avea citind Intrebari frecvente.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

2 comments:

  1. Eu n-as spune ca TIMPUL e un dezavantaj al culturii ciupercilor. Ar trebui sa comparati cu oricare alta specie de plante si atunci nu veti mai spune TIMPUL e ...
    Ciupercile au cel mai scurt ciclu de productie, se pot obtine cel putin 4 cicluri de cultura pe an, la Pleurotus chiar si 9 ! La ce specie de planta se intampla acest fenomen ?
    Va recomand CULTURA CIUPERCILOR PENTRU INCEPATORI. 0745420536, www.ciupercile.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine punctat D-na Tudor, si totusi avand in vedere ca orice persoana vrea totul imediat (fara sa astepte) timpul ramane un dezavantaj atat la culturile de plante cat si cele de ciuperci, dar aveti dreptate pana la urma: comparativ cultura de ciuperci este avantajata din acest punct de vedere

    RăspundețiȘtergere

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta