joi, 15 octombrie 2015


Burete crem-rosiatec (Pleurotus florida)


Uşor de cultivat Pleurotus florida după cum îi spune numele este o varietate de Pleurotus ostreatus termofilă (preferă căldura) originară din Florida (SUA) unde creşte în flora spontană şi care la momentul actual este cultivată în multe ţări din lume mai ales în țări cu climat mai aspru. Este o ciupercă saprofită pe trunchiuri de foioase la care produce putregaiul alb al lemnului. Exotică pentru România, această varietate se pretează a fi cultivată primăvara, vara şi toamna deoarece rezistă la temperaturi ridicate (20 – 32 °C) şi nu necesită şoc termic. Rata de colonizare a miceliului şi productivitatea este comparabilă cu cea întâlnită la Pleurotus ostreatus. 

Mulți cultivatori de ciuperci vorbesc despre Pleurotus florida însă puțini ştiu că denumirea de specie P. florida din punct de vedere ştiințific nu există. Este un ‚nomen nudum’ –lat. Ce este acceptat de latura ştiințifică (marea majoritate) este P. florida ca şi formă a lui P. ostreatus. Părerile în rândul micologilor sânt împărțite unii refuză să o clasifice ca şi aparținând lui P. ostreatus ci mai degrabă o consideră o specie aparte cu culoare şi preferințe de temperatură deosebite. Alții o consideră ca fiind subspecie a lui P. ostreatus spunând că există două grupuri: unul compatibil sexual cu P. ostreatus iar celălalt compatibil cu P. pulmonarius.  


Fig.3  Carpofori de Pleurotus florida
Descriere: Caracteristicile macro- şi micromorfologice sunt identice cu cele prezentate la  Pleurotus ostreatus exceptând faptul că ‚P. florida’ include tulpini la care ciupercile mature au o pălărie de culoare albă sau crem-roşiatică, aceasta fiind variabilă în funcţie de condiţiile de mediu(temperatura, intensitatea luminii, umiditatea, curenţii de aer, etc) din încăperea în care acestea sunt crescute. De exemplu pălăria ciupercii mature în condiţii de temperatură optimă (24 – 30 °C) este albicioasă-crem dar aceasta devine închisă la culoare (gri-albastrie uneori cu o nuanţă negriciosă) la temperaturi scăzute sau condiţii nefavorabile dezvoltării ciupercii. Culoarea pălăriei diferă în cadrul aceleiaşi tulpini şi funţie de stadiul dezvoltării ontogenetice a ciupercii. Astfel, primordiile în momentul apariţiei prezintă nuaţe de culoare închisă (gri-albăstriu) treptat odată cu maturarea aceasta se deschide la culoare devenind albicioasă-crem.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta