Pagini

Intrebari frecvente

Rubrica dedicata celor care nu au mai cultivat ciuperci si ar dori sa o faca.

1.  Ce fel de ciuperci sunt speciile pe care le oferiti?

Ceea ce va oferim sunt specii de ciuperci comestibile bine cunoscute si apreciate in intreaga lume. Majoritatea sunt specii xilofage (cresc pe suprafete lemnoase) si prefera diferite tipuri de substrat.

2. Sunt usor de cultivat?

Da! Cu putine exceptii, toate speciile de ciuperci  pot fi cultivate de catre oricine. Metodele de cultivare sunt simple si necesita minimum de efort.

3. De ce am nevoie pentru a le cultiva?

In primul rand un spatiu, fie el cat de mic (ciuperci pentru consum propriu) chiar si un balcon, un beci,..in general o incapere oarecare. In al doilea rand de o sursa de apa, de o sursa de foc, miceliu, substrat nutritiv (fan, rumegus...), recipient (oala de capacitate),  ipsos/var, saci menajeri.

4. Pot sa le cultiv in casa proprie/apartament intr-o camera separata sau in vecinatatea animalelor din gospodarie?

Nu! Ciupercile la maturitate emana miliarde de spori care pot afecta sistemul respirator si in principal din acesta cauza nu recomandam cultivarea lor in incaperile enumerate.

5. Pot sa le cultiv afara?

Da! se pot cultiva afara pe butuci de lemn sau sub forma de brichete. Important e sa fie umbrite si sa se evite deshidratarea si/sau temperatura prea mare.

6. Pe ce substrat nutritiv se pot cultiva?

Se pot cultiva pe o gama larga de substrat nutritiv: paie, rumegus, talas, vreji de soia, vejii, fan, hartie,..in general deseuri care se gasesc in majoritatea gospodariilor de la tara si care in mod normal se arunca. Preferintele de substrat difera de la o specie la alta si de obicei se tine cont de o formula de substrat capabila sa asigure optimul de nutrienti.

7. Care sunt in principal factorii de care trebuie sa tin cont?

Umiditatea, temperatura, lumina, variatia O2/CO2, substratul, igiena,..

8. Trebuie acesti factori sa fie pastrati la o valoare fixa?

Nu! Valoarea acestor factori variaza in limite destul de largi, cu toate acestea ciuperciile cresc, important e sa le oferiti conditii asemanatoare cu cele pe care acestea le au in mediul lor natural de dezvoltare.

9. Deci nu am nevoie de echipamente de control climatic?


Da! nu aveti nevoie de astfel de echipamente pentru o cultura de ciuperci in sistem clasic. Aceste echipamente sunt menite sa ofere conditiile optime pentru dezvoltarea ciupercilor iar ele sunt folosite indeosebi in cultura de ciuperci intensiva unde se ia in calcul variatia cantitate recoltata-profit.


10. Unde pot sa gasesc miceliu de vanzare?


Pentru mai multe informatii te rugam sa citesti: Sfaturi pentru incepatori -Procurarea miceliului

11. Cat costa un kilogram de miceliu?

10-15 lei/kg in principiu


12. Ce cantitate de miceliu imi recomandati sa cumpar?

Pentru inceput va recomandam sa cumparati cantitatea minima pe care o oferim (5 kg). Aceasta cantitate depozitata la frigider are o perioada de valabilitate de 2-3 luni, astfel ca puteti sa o folositi in acest interval de timp.

13. Cat miceliu e necesar pentru o portie de susbstrat nutritiv?

O portie de substrat nutritiv inseamna 4-10 kg de materie prima (paie, rumegus, talas...) gata preparat pentru insamantare cu miceliu. Avand in vedere ca cantitatea standard de miceliu folosita ca si inocul pentru o portie de substrat nutritiv este de 200-250g nu va ramane decat sa faceti un calcul simplu pentru a determina cate portii de substrat vreti sa inoculati.

14. Brichetele gata insamantate se stropesc pana la fructificare?

Nu!

 14. Cat timp dureaza pana fructifica ciupercile?


Timpul de la insamantare pana la fructificare variaza in functie de un complex de factori, oricum intervalul de timp variaza de la 10 zile pana la 40 zile sau chiar mai mult. Indeosebi speciile de Pleurotus fructifica la 2-3 saptamani de la insamantare.


15. Cand se stropesc ciupercile si de cate ori?


Ciupercile se stropesc folosind o stropitoare cu jet fin de apa de indata ce apar primele primordii. Se stropesc de 2-3 ori/zi.

16. Cat timp dureaza pana ce ciupercile se matureaza?

Cand palaria este pe deplin formata -de obicei 3-4 zile de la aparitia primelor primordii.

17. Ce cantitate de ciuperci urmaeaza sa recoltez?


Nu exista o cantitate exacta de ciuperci pe care puteti sa o recoltati. Pur si simplu recolta depinde de un complex de factori. Oricum va aducem la cunostinta ca in mod  normal cantitatea de ciuperci pe care o puteti recolta este repartizata in mai multe valuri (de obicei 2-3 valuri de recoltare de pe aceeasi portie de substrat nutritiv).

18. Se mai stropesc brichetele dupa recoltare?

Da/Nu! E recomandabil sa le stropiti pentru a pastra umiditatea la nivel optim penru urmatorul val de recolta.
Insa de acesta data stropirile se pot face mai rar (1-2 ori/zi).

19. Se scot brichetele din sacii de nylon? 

Da! brichetele se scot din sacii de nylon de obicei dupa primul val de recoltare. Daca ii veti scoate dupa al doilea val de recoltare nu este nici o problema, important e sa mentineti umiditatea la nivel optim.

20. Cat timp dureaza pana la al doilea val de fructificare?

De obicei 7 zile sau mai mult in functie de specie si alti factori. Uneori nu exista un al doilea val ci doar un singur val de recoltare continuu.

21. Ce sezon este favorabil pentru cultura de ciuperci?

In general oricand puteti cultiva ciuperci atata timp cat conditiile climatice sunt apropiate de optimul necesar fiecarei specii in parte. Daca le cultivati afara, indeosebi sezonul rece este mai problematic deoarece iarna miceliul ingheata si ciuperca cade intr-o stare latenta in care functiile vitale sunt reduse la minim de dezvoltare. Exista insa specii criofile (iubitoare de frig) si termofile (iubitoare de caldura) iar in functie de preferintele lor pot fi cultivate alternativ corespunzand unui anumit sezon.
Pe acest blog veti gasi oferta pentru ambele tipuri de specii, in final decizia va apartine.

Daca aveti intrebari aditionale ele sunt binevenite oricand ..




23 de comentarii:

  1. Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca stiti daca ciuperca Codryceps militaris se gaseste in stare naturala in Romania si poate stiti de unde poate fi procurat miceliu din aceasta specie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista miceliu de C. militaris comercial insa nu va recomand pentru simplul motiv ca este scump, dar daca totusi vreti incercati pe site-uri chinezesti

      Ștergere
  2. de 5 kg de miceliu asa cum zice ptr inceput cati saci se poate face

    RăspundețiȘtergere
  3. 120 kg substrat uscat daca bagati 5 kg pe sac...

    RăspundețiȘtergere
  4. va rog sa specificati: cind dati cantitatile de substrat nutritiv se considera uscat, sau umed (pasteurizat)???

    RăspundețiȘtergere
  5. poate cineva sa dea din experienta un exemplu de calcul detaliat cu:
    1. cheltuieli pina la insamintare (paie, miceliu,etc.)
    2. la un sac de 10 kg substrat umed pasteurizat cit miceliu se pune...si cum?
    3. cam ce cantitate de pleurotus ostreatus se poate recolta?
    4. cu cit (lei/kg) se poate vinde? (vara ....iarna)?
    ADICA EU UNUL AS DORI SA POT ESTIMA...investitie / munca/ profit !!!
    Apropos: dispun de 2 beciuri (sub casa) impartite in 6 camere, in total cam 100 de metri patrati....ce-mi poate recomanda cineva cu experienta ? Pot face o afacere?.. care sa-mi aduca ...cit profit?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat costa kg.de miceliu si de unde se poate procura. Ma intereseaza in special zona jud.dambovita.

    RăspundețiȘtergere
  7. kg de miceliu costa antre 10 lei si 12 lei poti gasi pe inernet de unde sal cumperi numai sa aveti grija sa fie bun

    RăspundețiȘtergere
  8. salut,am luat 6 kg de miceliu pleutorus,as vrea sa stiu ce pot sa adaug in compost? Momentan am doar paie de grau si ceva var,as vrea sa mai stiu daca este strict necesar sa mai adaug si altceva in compost? Vanzatorul de miceliu mi'a spus ca el amesteca cu coaja de floarea soarelui,eu nu dispun la moment de asa ceva,ce as mai putea adauga paielor(am citit ghidul de producere a compostului),astept un raspuns cat mai rapid ca nu am rabdare sa fac insamantarea,multumesc de atentie

    RăspundețiȘtergere
  9. ce inseamna ipsos,ce contine el macar

    RăspundețiȘtergere
  10. salut!.am luat 30 de saci compost Pleurotus pe data de 10 martie..acum 10 zile au iesit primordiile si se dezvolta greu (ciuperca este foarte mica)..ce imi puteti sugera sa fac? sunt din zona Strehaia si am luat compostul de la Toba Georgica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incearca sa le stropesti de 3 - 4 ori pe zi (vorbesc despre primordii), sa controlezi luminozitatea, de preferat sa poti citi un ziar (lumina optima), pe timp de noapte folosesti becuri economice. te-as sfatui sa folostesti un ventilator pentru schimbul de gaze din incapere ( daca deja folosesti, e ok), si ai grija sa le pastrezi o temperatura constanta (fara fluctuatii prea mari), recomandat 18 - 19 grade. sper sa iti fie de folos.

      Ștergere
  11. buna.as dori sami spuna cineva din ce cauza nu mia iesit al dolia val de pleurotus.din ce motive? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. As dori sa stiu daca Psilocybe cubensis necesita ingrijiri si o atentie mai mare fata de celelalte ciuperci.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara! Sunt persoane care au cultivat sau cultivă Ciuperca de plop (Agrocybe aegerita). M-ar interesa daca se cultivă greu, daca necesită anumite condiții, prefera temperaturi ridicate sau scazute?
    Este de încredere miceliul inoculat pe baghete? Nu am găsit decât în această formă. Dacă există pe piață și sub altă formă, vă rog să îmi dați și mie informații. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara as vrea sa deschid o ciupercărie poate cineva sa ani de-a sfaturi ?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu înțeleg care este diferenta dintre compost și miceliu ambele sunt semințe

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara! Stie cineva daca in timpul recolarilor de champignon se mai uda pamantul?

    RăspundețiȘtergere
  17. Ciupercile pleurotus după recoltare în cât timp pot fi consumate?

    RăspundețiȘtergere