Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

luni, 14 decembrie 2015


Daunatori la cultura de Pleurotus-contaminarea substratului cu bacterii


Cum îți dai seama că ai un substrat infectat cu bacterii
·        Aspect macro-morfologic – apar sub forma unui lichid vascos (mucus) de culoare brună care acoperă local sau total ingredientele dinsubstrat.
·        Miros – mirosul în cazul unei infecții cu bacterii este de mere stricate, ciorapi murdari sau carne arsă.
·     Analiza microscopică – la microscop au o forma diferită: cilindrică, filamentoasă, spirală, clavată, palisad, etc care diferă față de aspectul miceliului de Pleurotus.  

Bacillus – apare peste tot unde există materie organică, umiditate şi oxigenInfecția cu Bacillus se răspândeşte pe calea aerului, apei, sol, boabe de cereale, compost, insecte sau lucrătorii din ciupercărie. Ifecția cu bacillus este foarte greu de controlat pentru că o singură bacterie se reproduce la fiecare 20 de minute şi se multiplică dând naştere la un milion de alte bacterii doar în 7 ore. Bacillus infectează îndeosebi boabele de cereale ce sânt folosite ca şi suprot pentru producția de miceliu, de aceea o analiză corectă a miceliului când îl achiziționezi este esențială pentru a nu infecta substratul de cultură (vezi fig. 1).

Fig. 1 Aspectul miceliului: a) miceliu necontaminat; b) miceliu contaminat cu Bacillus
Pseudomonas - agentul cauzal este Pseudomonas tolaasii o bacterie ce parazitează carpoforul de Pleurotus atunci când aceste rămâne umed timp îndelungat. Peste 140 de specii de Pseudomonas se cunosc dintre care doar câteva afectează cultura de ciuperci. Este o infecție des întâlnită la cultura de Agaricus. Infecția cu Pseudomonas apare sub forma unor pete de culoare galben–brun sau sub formă de leziuni la nivelul pălăriei şi a piciorului de ciupercă. Petele sânt acoperite cu o peliculă lipiciosă şi emană un miros neplăcut. Cu timpul petele devin mai largi fuzionează până ce acoperă întregul carpofor, moment în care culoarea carpoforului este brună şi acoperită de un lichid vâscos (vezi fig. 2). Bacteria se răspândeşte foarte rapid prin umiditatea excesivă în urma stropirilor prea dese. Se mai poate răspândi prin sol, boabe de cereale, compost, muşte, nematode, unelte murdare sau muncitorii din ciupercărie. 


Fig. 2 Simptome de infecție cu Pseudomonas la Pleurotus: a) pete gălbui; b) pete brune; c) colaps al carpoforilor de ciupercă; d) carpofor de culoare gălbui-brună acoperit de lichid lipicios.

DACA TE INSCRII IN CLUB PRIMESTI ACCES LA 2 FILME:CULTURA PLEUROTUS & SHIITAKE

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta