Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

luni, 9 noiembrie 2015


Tehnici de cultura facuta simplu -Pleurotus ostreatus


Ciupercarul amator este tentat sa aplice diferite metode de cultură ca sa afle care este cea mai eficientă. Practic el experimentează şi învață din propriile greşeli. Pentru rezultate optime el trebuie să pună accent pe detalii asta înseamnă să calculeze exact fiecare amănunt legat de cultura de ciuperci; astfel, în timp el dobandeşte experiență odată cu înțelegerea mecanismelor care stau la baza culturii de Pleurotus.  Iată câteva tehnici foarte simple de a cultiva Pleurotus.


1.    Cultura Pleurotus pe hârtie

Vei avea nevoie de:
 •       Pungă de plastic
 •       Clor
 •       Miceliu
 •       Hârtie
Rețeta: ziarul se introduce în chiuveta curată unde se lasă la hidratat în apă fierbinte (65 – 70 °C) timp de o oră după care hârtia se rupe în bucăți. Se adaugă clor (la aprox. 10 litrii de apă se adaugă 200-250 ml clor) şi se mai lasă încă o oră. După aceea se lasă la scurs (până rămân doar câțiva stropi de apă) şi răcit. Următorul pas este inocularea. Temperatura la inoculare trebuie să fie apropiată cu temperatura camerei. Se introduce ziarul in pungă (un strat dedesubt) peste care se adaugă miceliu care se acoperă cu un alt strat de ziar (vezi fig. 1 b). Peste acesta se adaugă un alt strat de miceliu până se epuizează miceliul disponibil. La final se adaugă un strat de ziar –cu rol de protecție. Se face un nod la gâtul sacului astfel încât schimbul de gaze să se facă uşor, după care se presează astfel încât să devină o masă compactă. La final sacul se lasă la incubat într-un loc curat cu temperatură constantă (20 – 27 °C). După cca o săptămână prin folia de nylon se poate observa gradul de colonizare al miceliului (vezi fig. 1 c).

Această tehnică este foarte simplă şi poate fi pusă în aplicare mai ales dacă locuieşti în mediul urban. Până în anii 1980 plumbul era un ingredient folosit la prelucrarea cernelii pentru printarea ziarelor. Acum nu se mai foloseşte aşa ceva, însă probabil se folosesc agenți de înălbire a hârtiei pentru ziar de aceea recomand cultivarea Pleurotus pe hârtie de carton care este mai aproape de hârtia în stare brută. Totuşi la hârtia de carton se foloseşte adeziv aşa că îți recomand să speli hârtia de carton înainte de dezinfectare. Dezinfectarea se face prin combinarea a două metode cea de pasteurizare la cald şi apă cu clor tocmai pentru eficiență.

Aplicând aceeaşi tehincă poți cultiva Pleurotus pe diferite tipuri de substrat pe care le găseşti la oraş: coji de arahide, semințe, frunze uscate, sau chiar zaț de cafea.
Fig. 1 Cultura Pleurotus pe hârtie: a) ziarul de duminică –sursă de hrană pentru ciuperci; b) inocularea ziarului dezinfectat; c) sac pus la incubat: aspectul sacului după o săptămână de la inoculare; d) substrat gata colonizat cu miceliu de Pleurotus: aspect după 2 săptămâni de la inoculare; e) faza de fructificare; f) carpofori ajunşi la maturitate gata pentru recoltare

2.    Cultura Pleurotus pe paie de grâu

Vei avea nevoie de:
 •      Paie de grâu mărunțite
 •      Hidroxid de calciu
 •      Gips
 •      Cochilii de bivalve praf
 •      Saci de nylon tip coloană
Rețeta de substrat este simplă –alcătuită 96% din paie de grâu amestecate cu cca. 2% gips şi 2% praf de cochilli de bivalve. Se aleg paie de calitate care se lasă la îmbibat 12-24 ore într-un butoi (200 L capacitate) la care s-a adăugat apă (150 L) şi 1.5 kg de hidroxid de calciu (var stins). Paiele se scot apoi şi se lasă la stors. Odată ce umiditatea în substrat e reglată la 75% el este gata de inoculare. Se ataşează sacul de nylon tip coloană la masa special creată pentru acest scop (vezi fig. 2 a,c) apoi se introduce substratul amestecat cu miceliu în reprize. După care se tasează (dar nu exagerat) pentru  a asigura colonizare optimă (fig. 2 b). Coloana cu substrat gata inoculat poate fi transportată cu un cărucior special făcut pentru asta dintr-o țeavă tăiată în două (fig. 2 d) la care s-a ataşat partea inferioară dotată cu roți. Coloana este apoi purtată la locul de incubare unde se suspendă de un suport special făcut pentru acest scop (fig. 2 e).
Fig. 2 Ciupercărie de dimensiuni mici (pentru consum propriu şi vânzare) în California SUA: a) locul de introducere a substratului; b) tasarea substratului; c) punga de nylon gata pregătită pentru umplere; d) mecanism de transport pentru coloana cu substrat; e) suspendarea coloanei cu substrat. 

Practic tot echipamentul pe care îl vezi în aceste poze sânt improvizații, nimic nu este cumpărat ca atare ci construit. Când îți construieşti propria ciupercărie îți foloseşti spiritul creativ şi improvizezi în funcție de necesități dacă vrei să faci cultură simplă cu costuri reduse. Îți recomand să începi cultura de tip coloană când ai înțeles în detaliu procesul de cultură Pleurotus şi mecanismele care stau la baza lui. Acest tip de cultură necesită atenție sporită la gradul de tasare, o tasare prea intensă a substratului poate forma zone anaerobe. Condițiile de microclimat la timpul incubării sânt asigurate prin câteva ventilatoare care împrospătează aerul din când în când. Dânşii folosesc tulpini agresive de P. ulmarius şi P. abalonus capabile să colonizeze rapid masa de substrat. Din câte se poate observa acelaşi loc este folosit şi pentru incubare şi pentru fructificare. Anumiți cultivatori preferă să depoziteze sacii în locații diferite: o cameră de incubare şi o altă cameră pentru fructificarea şi dezvoltarea carpoforilor. Acest lucru nu este obligatoriu, însă e recomandabil ca cele două faze să se facă în locații diferite.


Fig. 3 Cultură de Pleurotus tip coloană: a) P. ulmarius; b) P. abalonus

 3. Cultura Pleurotus făcută pe substrat de coji de semințe de floarea soarelui

Vei avea nevoie de:
 •      Coji de semințe
 •      Gips
 •      Carbonat de calciu (CaCO3)
 •      Miceliu
Rețeta: coji de semințe de floarea soarelui 37.5% + gips 2% + CaCO3 2% + apă 60%. Ingredientele de substrat se amestecă folosind o betonieră. Acesta se foloseşte prin alternare: 15 pauză cu 15 minute în funcțiune timp în care are loc şi pasteurizarea la cald timp de 2 ore jumătate. Temperatura substratului se scade prin lăsarea lui în betonieră care îl amestecă timp de 2 ore. Apoi substratul este inoculat cu miceliu 5-8% iar betoniera îl amestecă încă 15 minute. Substratul gata inoculat se scoate din betonieră cu mânuşi şi se introduce în pungi de plastic cu 25 cm în diametru şi care în final atârnă 4-10 kg fiecare. Pungile cu substrat sânt tasate şi apoi legate la gură cu un nod. Pntru a asigura schimbul de gaze în substrat fiecare sac se găureşte (orificii cu diametru mic –punctiforme) cu un dispozitiv special făcut pentru acest scop (vez fig. 4 d). Sacii sânt apoi lăsați la incubat la 24 C timp de 15-18 zile până la colonizare completă. Sacii sânt apoi duşi în spațiul de cultură unde sânt găuriți cu un alt dispozitiv ce aplică orificii în formă de cruce cu diametru de 1-2 cm (vezi fig. 4 f). Sacii se lasă la fructificat apoi la 20 C, 80-90% umiditate relativă şi lumină (150-200 lucşi timp de 12 ore).


Fig. 4 Cultura Pleurotus făcută pe substrat din semințe de floarea soarelui: a) introducerea ingredientelor în betonieră; b) inoculare; c) umplerea pungilor cu substrat inoculat; d) aplicarea de orificii pentru schimbul de gaze în substrat; e) incubare –colonizarea substratului; f) aplicarea orificiilor pentru fructificare; g) fructificare; h) carpofori gata de recoltare

Tehnica folosită este ingenioasă în primul rând pentru că la procesul de omogenizare a substratului se foloseşte o betonieră. Orificiile de dimensiune mică aplicate la suprafața sacului scad riscul de contaminare comparativ cu ceea ce se poate vedea la alte tehnici de cultură în care imediat după introducerea substratului în sac se aplică găuri cu diametru de 2 cm pe lateral procedeu care favorizează contaminarea substratului. Aplicarea de orificii în cruce este o altă strategie importantă care oferă protecție (împotriva deshidratării) primordiilor de ciupercă la fructificare.

Îți recomand să alegi din aceste tehnici de cultură tot ce este mai bun şi să aplici în propria metodă de cultură pentru a o îmbunătății sau pentru a o forma. 
FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta