Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

luni, 2 noiembrie 2015


Substratul de cultură la Pleurotus sp.


Pleurotus creşte şi se dezvoltă foarte bine pe aproape orice material cu conţinut bogat în celuloză şi lignină: lemn de foioase (stejar, fag, carpen, arin, plop, salcâm, mesteacăn, etc), rumeguş din esenţele lemnoase enumerate, hârtie, crengi şi vreascuri de pomi fructiferi, corzi de viţă de vie, frunze de la arbori foioşi, iarbă uscată (fân), paie de graminee (grâu, orz, ovăz, secară, orez, etc), vreji de fasole, soia sau mazăre, ştiuleţi şi tulpini de porumb, deşeuri de bumbac, coji şi tulpini de floarea soarelui, etc. Acestea se găsesc din abundență mai ales în mediul rural. Cultivatorul de ciuperci din mediul urban are la dispoziţie următoarele ingrediente de bază: talaş şi rumeguş de foioase, hârtie, coji de arahide, nucă şi de floarea soarelui, iarbă uscată sau frunze uscate. Toate acestea sunt surse valoroase de nutrienţi pentru ciuperci iar vestea bună este ca le găsim sub formă de deşeuri în gospodăria proprie sau în vecinătatea acesteia.


Important este să găseşti un echilibru între ce substrat preferă specia de Pleurotus cultivată şi ce poți să îi oferi. Pleurotus se dezvoltă fără probleme pe toate substraturile amintite mai sus, însă atunci când inteționezi să obții o productivitate mare trebuie să ții cont şi de materialul folosit ca şi substrat de bazăşi de formula de substrat. În tab. 4 poți analiza cateva dintre ingredientele de bază din formula de substrat. Pleurotus consumă cantități semnificative de celuloză şi hemiceluloză. Calciul are funcție catalitică iar azotul ca şi la plante are rol stimulator în dezvoltarea micliului de ciupercă favorizând colonizarea. Ciupercile au un conținut ridicat în proteine şi deci vor avea nevoie de o sursă de proteină (vezi tab. 1 -conținutul în proteină la diferite tipuri de material). La partea de productivitate a acestui curs vom discuta despre câteva tipuri de substrat ce influențează eficiența biologică (EB) la Pleurotus. Totuşi în primul rând îți recomand să foloseşti ceea ce ai la îndemână. Dacă este gratis e şi mai bine.

Tab. 1 Conținutul în nutrienți la diferite tipuri de ingrediente în cultura de Pleurotus
Material
Subst. uscată
Proteină
Grăsimi
Fibră
Minerale
Calciu
Fosfor
Azot
Potasiu
Paie de orz
90
3.7
1.6
37.7
6
0.32
0.11
0.59
1.33
Ştiuleți de porumb
90.4
2.3
0.4
32.1
1.6
-
0.02
0.37
0.37
Tulpini de porumb
82.2
4.7
1.5
28
5.3
0.25
0.09
0.75
0.50
Frunze de stejar
93.8
9.3
2.7
29.9
6.6
-
-
1.49
-
Paie de ovăz
89.7
4.1
2.2
36.1
6.3
0.19
0.10
0.66
1.35
Paie de secară
92.8
3.5
1.2
38.7
3.5
0.26
0.09
0.56
0.90
Paie de grâu
92.5
3.9
1.5
36.9
8.3
0.21
0.07
0.62
0.79
Notă: valorile sânt calculate pentru 200g material

Lemnul de conifere nu se folseşte în cultura de Pleurotus, cu excepția Pleurotus pulmonarius şi P. columbinus care ocazional creşte pe lemn de brad (Abies). Lemnul de conifere conține tanin şi răşini cu efect antifungic dovedit. Chiar şi în cazul culturii de P. pulmonarius se recomandă maturarea lemnului (depozitarea lui pentru 1-2 ani) înainte de a fi folosit în cultură. În acest interval de timp concentrația de răşini scade treptat înlesnind colonizarea cu miceliu a masei lemnului.

Oricare ar fi tipul de ingredient principal pe care îl vei folosi în cultura de Pleurotus îți recomand să ții cont de următoarele:
·    să nu fie mucegăit
·    să nu fie umed datorită locului în care a fost depozitat în condiţii neadecvate
·    să nu prezinte culoare închisă (diferită de culoarea normală, tipică)
·    să nu prezinte miros de fermentat
·    să nu conţină diferite particule de piatră sticlă sau alte corpuri străine
·    să nu fie mai vechi de 2 ani. Chiar dacă vei folosi materiale mai vechi este bine să ştii că acestea îşi pierd din valoarea nutritivă cu timpul şi pot afecta producţia de Pleurotus.

·    un alt aspect important este dimensiunea ingredientelor. În acest caz aplică principiul echilibrului: nici prea mic nici prea mare. De exemplu, pulberea de rumeguş nu permite oxigenarea optimă a substratului iar rumeguşul de dimensiuni mari necesita timp de incubare mai îndelungat.


Fig. 1 Tipuri de substrat utilizate ca şi ingredient principal 
în cultura de Pleurotus
Fragmentarea materialului este necesară şi datorită faptului că afectează gradul de îmbibare cu apă. O particulă de dimensiuni mai mari necesită un timp mai îndelungat pentru o îmbibare completă cu apă. La fel acest lucru este valabil şi în cazul colonizârii cu miceliu: o bucată de lemn de 5 cm în diametru necesită un timp de colonizare cu miceliu mai îndelungat decât unna de 2 cm în diametru. Din această cauză se recomandă fragmentarea lor la dimensiuni de 0,5-1 cm folosind un tocător electric. Dacă nu dispui de aşa ceva încearcă sa foloseşti materialul ca atare. Dacă acesta este de consistență moale aşa cum sânt paiele nu este nici o problemă dar dacă sânt bucăți de tulpină de porumb colonizarea totală cu miceliu este de durată.

Suplimente nutritive – Cultura de Pleurotus NU NECESITĂ ÎN MOD OBLIGATORIU APORT DE SUPLIMENTE NUTRITIVE deoarece substratul oferă din abundență nutrienții de care Pleurotus are nevoie, excepție face cultura de P. eryngii la care se recomandă aport de nutrienți. Aportul de proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale suplimentele nutritive accelereză rata de colonizare a substratului de către miceliu şi contrinuie la dezvoltarea carpoforilor de ciupercă prin ridicarea producţiei finale de ciuperci atât calitativ cât şi cantitativ. Cele mai bune surse de proteine sunt: soia care poate fi administrată sub formă de boabe sau făină; germenii de grâu sau drojdia de bere. Surse bogate în carbohidraţi sunt reprezentate de seminţele de grâu, orz, ovăz, porumb sau orez. Suplimentele nutritive se administrează în proporţie de 3-25% şi nu sunt o componentă obligatorie în prepararea substratului nutritiv pentru cultura de ciuperci. Un aspect demn de luat în considerare este faptul că utilizarea suplimentelor nutritive ridică productivitatea biologică a ciupercilor însă încurajează contaminarea substratului cu specii competitoare (mucegaiuri şi bacterii) pentru aceleaşi resurse de nutrienţi.

Notă: Recomand ciupercarului începător să urmeze o filozofie simplă, adică pentru început să nu aplice suplimente nutritive dacă cultivă Pleurotus ostreatus, P. florida, P. pulmonarius, P. columbinus, P. citrinopileatus sau P. djamor. După ce te familiarizezi cu cultura de Pleurotus poți să încerci şi adiția de suplimente şi chiar poți să compari rezultatele.

Amendamente Sulfatul de calciu cunoscut sub denumirea de ‚gips’ nu modifică în mod semnificativ pH-ul din substrat ci mai degrabă contribuie la formarea porozității în substrat şi deci înlesneşte schimbul de gaze în faza de incubare şi fructificare. Se administrează în proporție de 4-5%. Ca şi amendament cu influență asupra pH-ului din substrat se mai foloseşte cretă furajeră, coji de ou măcinate, sau cochilli de bivalve.

Reteta de substrat
Ai nevoie de o rețetă de substrat doar dacă ai mai multe ingredient la îndemână pe care vrei să le utilizezi sau dacă vrei să calculezi précis ce cantitate de ciuperci vei obține folosind o anumită rețetă de substrat (poți să experimentezi). În orice caz rețeta pe care o foloseşti este un factor important ce influențează EB şi productivitatea finală. La Pleurotus ostreatus s-a obținut 170% EB doar folosind paie de grâu. Pentru cultura simplă ciupercarul începător de musai trebuie să folosească o rețetă simplă alcătuită dintr-un singur tip de material celulozic. Îi recomand să înceapă cu paie de grâu sau cu rumeguş de fag. La partea de productivitate vom discuta despre rețete şi influența lor asupra EB.

Când temperatura substratului coboară la cca. 20-25 ºC poți trece la cântărirea lui. Conform reţetei se cântăresc materialele separat în stare umedă după care se omogenizează. Imediat după omogenizare se administrează amendamentele (unul sau două) în cantitatea specificată de reţetă (de regulă 4-5%) se amestecă bine şi se trece la însămânţare.

FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta