Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

joi, 12 noiembrie 2015


Selectarea speciei şi a tulpinii de Pleurotus sp.Odată ce ai un spațiu pentru cultură şi ai la îndemână şi ingredientul de bază pentru rețeta de substrat urmează să alegi o specie de Pleurotus pe care să o lansezi în cultură. Dacă eşti ciupercar începător, eu îți recomand să începi cu ce e mai simplu de cultivat, iar după ce te-ai familiarizat cu cultura acestui tip de ciupercă să încerci şi cultura altor specii de Pleurotus. Pleurotus ostreatus este specia cel mai uşor de cultivat, însă înainte de a decide trebuie să iei în calcul mai mulți factori cum ar fi:
·    Anotimpul în care te aflii (vară, iarnă, toamnă? –vezi tab. 1) – acesta este în strânsă corelație cu spațiul ales pentru cultura de ciuperci. Este spațiul capabil să mențină o temperatură constantă față de fluctuațiile meteo de afară? Dacă da, atunci nu trebuie să îți faci griji de anotimpul în care te aflii, însă dacă le cultivi în solar pe timp de vară vei avea nevoie de specii de Pleurotus care preferă temperaturi mai ridicate precum P. florida, sau P. pulmonarius.

Tab.1 Sezonul recomandat pentru cultura de Pleurotus

Specie
RECE
Ianuarie – Martie
CALD
Aprilie – August
RECE
Septembrie – Decembrie
Pleurotus citrinopileatus

+

P. ostreatus
+

+
P. pulmonarius

+

P. florida

+

P. djamor

+

P. eryngii
+

+
P. ferulae
+

+
 P. columbinus
+

+

·    Ingredientul principal din substratul de cultură – speciile de Pleurotus au anumite preferințe de substrat. Îți recomand să cultivi o specie care se dezvoltă bine pe substratul ales.
·    Rata de colonizare a miceliului la nivel de specie – specii diferite de Pleurotus au rate diferite sau asemănătoare de colonizare a substratului de cultură. De exemplu P. ostreatus, P. pulmonarius, P. florida şi P. citrinopileatus prezintă cam aceeaşi rată de colonizare. Pleurotus eryngii însă colonizează mai încet substratul pe când P. djamor are o rată de colonizare excelentă (vezi tab. 2). Puterea de colonizare a unei specii este importantă în cultura de ciuperci deoarece expansiunea miceliului în masa de substrat se face mai rapid ceea ce poate preîntâmpina o posibilă infecție cu mucegaiuiri de genul Trichoderma sau bacterii.

Tab. 2 Puterea de colonizare şi riscul de infectare cu specii competitoare la diferite specii de Pleurotus

Specie
Putere de colonizare
Risc de infectare
Pleurotus citrinopileatus
2+
mic
P. ostreatus
2+
mic
P. pulmonarius
2+
mic
P. florida
2+
mic
P. djamor
3+
mic
P. eryngii
+
mediu
P. ferulae
+
mediu
P. columbinus
2+
mic
Notă: rata de colonizare şi riscul de infectare sânt estimate pentru o cantitate egală de inocul şi substrat
Putere de colonizare: „+” – rezonabil; „2+” – bun; „3+” – excelent.

Există o corelație directă între puterea de colonizare a unei specii şi cantitatea de miceliu folosită la însămânțarea substratului nutritiv. De exemplu la P. eryngii se va folosi în loc de 2% (cât se foloseşte la P. ostreatus) 3-4% tocmai pentru a compensa.

Odată ce ai ales specia pe care vrei să o cultivi trebuie să alegi şi tulpina care aparține speciei sau varietății respective. Tulpina nu este altceva decâ un exemplar de ciupercă care odată izolat din fauna spontană prezintă caracteristici puternic corelate cu mediul în care se dezvoltă. De exemplu un exemplar de Pleurotus ostreatus recoltat într-o pădure din Giurgiu reprezintă o tulpină adaptată la factorii de mediu din regiunea respectivă, pe când un alt exemplar de P. ostreatus recoltat dintr-o pădure de pe lângă Cluj este o altă tulpină adaptată la factorii de mediu din zona respectivă. Cele două tulpini se deosebesc prin preferințele pe care le au pentru temperatură, umiditate, rezistență la competitori pentru aceeaşi sursă de hrană, etc. dar aparțin aceleiaşi specii (P. ostreatus). Cu alte cuvinte fiecare tulpină este unică (la fel ca şi noi). Astfel fiecare tulpină are preferințe pentru un anumit tip de substrat (în genere este substratul de pe care a fost recoltată în flora spontană) şi prezintă o putere de colonizare (vigurozitate) diferită de alte tulpini. Majoritatea cultivatorilor de Pleurotus cu experiență de regulă caută cele mai bune tulpini care există pe piață şi asta doar pentru că o tulpină cu o vigurozitate ieşită din comun este capabilă să colonizeze masa de substrat în timp scurt, oferă o producție mare de ciuperci şi este rezistentă la specii competitoare (fungi, bacterii, viruşi, etc). Astfel de tulpini costă până la $2000 – 2500 bucata (mai rar). În genere costul unei tulpini agresive ce oferă o EB bună este de $125 – 350 în unele cazuri chiar $500.

Dar care este cea mai bună tulpină şi unde o poți găsi?Nimeni nu ştie exact care este cea mai puternică tulpină de pe piață deoarece asta ar însemna să facă o analiză statistică a tuturor tulpinilor existente în lume. Totuşi există tulpini de Pleurotus renumite în lume: HK 35, PL, AX, TL, etc. Tulpina sub formă de cultură pură creşte pe mediu de agar sau sub formă de miceliu gata pentru inocularea substratului de cultură. Pe noi în acest caz ne interesează să gasim miceliu de calitate dintr-o anumită tulpină cu faimă internațională. Fiecare producător sau distribuitor de miceliu de obicei expune la vânzare tulpini bune dar cu putere de colonizare şi productivitate diferită. De aceea e bine să jonglezi cu miceliu cumpărat din diferite surse, astfel vei vedea care este diferența dintre tulpini. Iar în cele din urmă poți să o alegi pe cea mai bună.

Tab. 3 Exemplu fictiv de tulpini şi posibile diferențe dintre ele

Tulpină
Vigurozitate
Temperatură
Preferință substrat
Pleurotus ostreatus AM1
2+
10-27
fag
P. ostreatus TL
3+
15-23
plop
P. ostreatus AX
+
18-22
ulm
P. ostreatus 3014
-
8-28
stejar
P. ostreatus HK35
(+)
17-29
fag
Notă: Vigurozitate: „ – ”– slabă; „(+)”– slăbuță; „+” – rezonabilă; „2+” – bună; „3+” – excelentă.

Îți recomand ca de fiecare dată când achiziționezi miceliu dintr-o sursă nouă să pui vânzătorului următoarele întrebări:

De unde provine miceliul?
Asigura-te ca miceliul este dintr-o sursă de încredere mai ales dacă cumperi miceliu de la distribuitori: ai nevoie de un nume, o companie cu renume în producția de miceliu. Mulți distribuitori de miceliu îl cumpără din Ungaria care produce un miceliu de calitate. Ungaria este una dintre țările din Europa care face valuri în industria ciupercăritului. Nu îți recomand să cumperi miceliu produs în gospodăria nu ştiu cui, s-ar putea să nu fie de calitate, adică să fie contaminat cu mucegaiuri sau bacterii.  

Ce fel de tulpină este?
Alege ce este mai bun –tulpini cu faimă internațională sau o tulpină recoltată în zona în care vrei să lansezi ciupercăria. O astfel de tulpină are avantajul că este adaptată la condițiile de mediu din zona ciupercăriei şi deci nu necesită condiții speciale de cultură.

Când a fost inoculat miceliul?
Aşa te asiguri că miceliul este proaspăt şi nu stă de nu ştiu când prin frigidere. Termenul de valabilitate al miceliului este de 2 luni de la data inoculării. Dar păstrat în condiții bune (la rece) poate fi folosit chiar şi după un an (însă el este supus stresului în acest interval de timp şi deci afectează productivitatea).

În ce condiții a fost păstrat miceliul?
Trebuie să te asiguri că a fost păstrat pe toată durata distribuției la rece. Miceliul când este păstrat la rece intră într-o stare de latență în care toate procesele metabolice încetinesc. Prin contrast, miceliul lăsat la temperatura camerei se trezeşte la viață şi consumă nutrienții din suportul pe care este crescut, când aceştia sânt consumați de tot, miceliul moare. Atenție! Miceliul nu rezistă timp îndelungat la temperaturi mai mari de 34 °C (speciile termofile rezistă mai mult față de cele criofile).

Cum să te asiguri că ai un miceliu de calitate
În primul rând un miceliu de calitate are sigiliul intact, adica recipientul în care se află nu a fost deschis. Miceliul furnizat în pungi dotate cu filtru sau borcane dotate cu filtru în genere este miceliu de calitate.
Miros – miceliul trebuie să aibă un miros caracteristic de proaspăt şi nu un miros alterat. În orice caz mirosul este un bun indicator al calității, practic aşa poți să-ți dai seama dacă este infectat cu mucegaiuri sau bacterii
Aspect – miceliul de Pleurotus în genere este de culoare albă, excepție face P. citrinopileatus şi P. djamor la care se pot observa tente de galben şi roz respectiv. Orice pată verde, neagră, roz sau verde-albăstriu poate indica o contaminare. În plus dacă se observă o peliculă de lichid lipicios, acest lucru indică un miceliu infectat cu bacterii.

Grad de colonizare – suportul pe care miceliul creşte este bine colonizat cu miceliu.

FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta