Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

luni, 16 noiembrie 2015


Recoltarea, ciclu de productie si reciclarea substratului uzat


Recoltarea carpoforilor de Pleurotus

Ciupercile se recoltează după 3-8 zile de la maturarea primordiilor care în acest timp se dezvoltă de obicei în buchete ce însumează mai mulţi indivizi, apoi urmează o pauză de cca. 7-14 zile până la următorul val (pauza dintre valuri nu este o regulă, cultura poate să scoată o producţie continuă în anumite cazuri). În momentul atingerii maturităţii ciuperca se deschide la culoare iar marginea pălăriei devine dreaptă. În acest stadiu buchetele se recoltează prin răsucire cu mâna sau prin tăierea bazei buchetului cu un cuţit curat. Nerecoltate la timp ciupercile îşi pierd din calitate.
Folia de polietilenă de pe suprafaţa saciilor poate fi îndepărtată după recoltarea ciupercilor din primul val, în această postură practic sacii primesc denumirea de brichetă, care nu este altceva decât substratul împânzit de miceliu şi care deţine forma sacului /recipientului în care acesta a fost depozitat şi s-a dezvoltat.

Ciclul de producție la Pleurotus
Ciclul de producție la Pleurotus este adlcătuit din 2-4 valuri (în funcție de specie) din durata întregului ciclu de viaţă a culturii (2-3 luni). După recoltarea celui de al II-lea val îndeosebi în sezonul călduros când datorită căldurii, apa se evaporă rapid se poate recurge la fragmentarea brichetelor, însă trebuie să se țină cont de următorul lucru: cu cât este mai mică bricheta cu atât se deshidratează mai repede. Acest lucru poate fi echilibrat prin stropiri dese (2-3 ori/zi-vara).


Notă: Pentru a evita apariţia unor alergii la recoltarea ciupercilor se vor folosi în mod obligatoriu mască de protecţie de calitate ce acoperă bine nasul şi gura, salopetă şi bonetă destinate lucrului în ciupercărie având în vedere proprietatea sporilor de a se depune pe hainele şi părul cultivatorului. Aceste alergii afectează sistemul respirator al individului neprotejat şi unt cauzate de sporii ciupercilor care la maturitate diseminează cu intensitate maximă. Ţinând cont de aspectele prezentate pentru a purifica aerul încărcat cu spori în spaţiul de cultură se va realiza câte o stropire înaintea fiecărei recoltări/ intrări în ciupercărie.

Reciclarea brichetelor de Pleurotus
Substratul celulozic uzat poate fi folosit ca furaj pentru animale, ca îngrăşământ organic pentru sol sau ca şi combustibil pentru foc. Prealabil folosirii ca şi îngrăşământ pentru sol substratul uzat se lasă la maturat timp de 6-12 luni după care este împrăştiat pe solul arat întocmai ca şi gunoiul de grajd. În SUA se reciclează tot ce rămâne în urma culturii de Pleurotus, practic nimic nu se aruncă. Valoarea nutritivă (vezi tab. 1) a substratului uzat este exploatată la maxim; acolo substratul uzat se vinde ca şi îngrăşământ pentru sol. Dacă stai să te gândeşti din deşeuri agricole care în general sânt aruncate sau lăsate să se descompună undeva pe câmp poți să le valorifici de cel puțin două ori. În primul rând le transformi în hrană pe care poți să o vinzi, apoi ceea ce rămâne în urma culturii de ciuperci poți vinzi ca şi fertilizator pentru sol,combustibil pentru foc sau furaj pentru animale. 

Tab.1 Caracteristici ale substratului celulozic uzat

C
H
N
Mg
Ca
Na
K
Mn
Zn
23.6%
4.06%
5.99%
7.72 mg/L
30.13
1.32
4.47
2.2
2.34


În China cultivatorii de ciupercii folosesc substratul uzat ca şi combustibil pentru foc necesar la pasteurizarea materialului pentru cultura de ciuperci. Substratul uzat poate fi folosit şi în cultura altor specii de ciuperci care sânt profilate pe descompunerea altor constituenți existenți în substrat (de exemplu specii ce descompun lignina şi care produc putregaiul brun al lemnului) sau specii care consumă acelaşi tip de constituenți. De exemplu o analiză a compoziției fibroase din substratul uzat în urma culturii ciupercilor Shiitake (Lentinus edodes) dezvăluie că 85% din hemiceluloză 44% din celuloză şi 77% din lignină nu a fost consumat deşi EB a fost de 78%. Acelaşi substrat a fost suplimentat cu 10% malț de grâu şi 10% boabe de grâu şi cultivat cu success Pleurotus pulmonarius.

FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta