Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

luni, 5 octombrie 2015


Ciclul de viață şi structura internă la Pleurotus


Carpoforul de Pleurotus la maturitate formează de-alungul lamelelor bazidii. Fiecare bazidie e tetrapolară adică prezintă 4 sterigmate (prelungiri) la capătul cărora se formează 4 bazidiospori. Fiecare bazidiospor prezintă un nucleu (n). Când germinează aceştia formează aşa numitul miceliu primar în care celulele prezintă un singur nucleu –acesta este stadiul monocariotic. În urma fenomeneului de plasmogamie (fenomen de fuzionare) se formează miceliul secundar în care fiecare celulă prezintă doi nuclei (2n) şi ‚bucle’ la nivelul hifelor –acesta este stadiul dicariotic. În condiții propice miceliul secundar va forma bazidiocarpul sau carpoforul de Pleurotus. Când carpoforul de Pleurotus ajunge la maturitate în condiții optime la nivelul bazidiilor cei doi nuclei fuzionează  -proces denumit cariogamie. Acesta este urmat de fenomenul denumit meioză în care are loc formarea celor 4 nuclei haploizi (n) care debutează cu formarea a 4 bazidiospori fiecare cu câte un nucleu haploid (vezi fig. 1). De aici ciclul se reia.

Fig. 1 Ciclul de viață la Pleurotus

Bine de reținut este că doar miceliul secundar produce ciuperci, miceliul primar rezultat de la un spor (+) doar colonizează masa de substrat şi este în căutarea unui miceliu primar rezultat de la un spor (-), acesta nu produce ciuperci. În micologie atunci când se doreşte obținerea unei noi tulpini bazidiosporii se pun la germinat pe un mediu special preparat pentru fungi pe bază de agar; în majoritatea cazurilor plasmogamia are loc, însă există şi cazul în care acest fenomen nu se produce şi deci miceliul obținut trebuie testat dacă fructifică sau nu.
Practic carpoforul de Pleurotus e alcătuit dintr-o rețea de hife generative din care iau naştere alte structuri caracteristice acestui grup de ciuperci (vezi fig. 2). Hifele sânt prevăzute pe alocuri cu aşa denumitele ‚bucle’ care sânt structuri caracteristice bazidiomicetelor reprezentând o caracteristică importantă în procesul de identificare. La nivelul bazidiilor se formează bazidiosporii care sânt 4 la număr. Aceştia ajunşi la maturitate sânt luați de curenții de aer –astfel se realizează dispersia ciupercilor Pleurotus în natură. Orice spor în condiții optime de temperatură, umiditate şi oxigen în prezența unui substrat suficient de bogat în nutrienți va germina. Bazidiosporii la Pleurotus au o formă cilindrică, sânt incolori cu suprafața netedă şi măsoară (8-) 8.5 – 10 (-13) x 3 – 4 microni. În masă prezintă o culoare alb-gri sau roz (depinde în funcție de specie). 

Fig. 2 Structura internă la Pleurotus: (a) bazidii prevăzute cu sterigmate la capătul cărora se pot observa bazidiospori; (b) hife prevăzute cu bucle –poze făcute la microscopul electronic.

FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta