Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

luni, 19 octombrie 2015


Analiza taxonomica la Pleurotus



„Taxonomia este un haos în care taxonomiştii încearcă să facă curățenie”

O analiză taxonomică a unei specii de Pleurotus include caracteristici macro-morfologice precum aspect general al pălăriei şi piciorului ciupercii (formă, consistență, culoare, dimensiuni, etc), anatomice care se face prin analiză clasică la microscop (bazidiospori, bazidii, morfologia hifelor, tipul de sistem hifal, etc). Se mai analizează substratul pe care specia creşte, preferințele de temperatură sau rata de colonizare la nivel de specie. Mai nou acest tip de analiză se face la nivel molecular prin prelucrarea probelor de ADN. Odată obținue secvențele de ADN prin prelucrarea lor pe calculator se obțin arbori filogenetici care delimiteaza speciile între ele şi expune apartenența anumitor varietăți sau forme la anumite specii. Prin astfel de analize s-a ajuns la concluzii precum ceea ce se vede în tabelul de mai jos.

Tab.1 Specii de Pleurotus şi sinonimele sau subspeciile care le corespund
Specie
Sinonim -subspecie
P. ostreatus
P. columbinus, P. florida, P. salignus, P. spodoleucus
P. pulmonarius
P. sajor-caju, P. sapidus
P. cornucopiae
P. citrinopileatus
P. djamor
P. flabellatus, P. ostreatoroseus, P. salmoneostramieus, P. euosmus
P. eryngii
P. ferulae, P. nebrodensis, P. hadamardii, P. fossulatus
P. cystidiosus
P. abalonus

În orice caz asta se poate lesne observa printr-o simpla comparație a carpoforilor de ciupercă. De exemplu dacă analizăm morfologia carpoforului la Pleurotus ostreatus şi P. florida vom observa că pălăria are aceeaşi formă, structura anatomică este foarte asemănătoare, substratul pe care cresc este acelaşi, rata de colonizare a substratului la nivel de specie este aproximativ aceeaşi, morfologia lor în culturi pure este aceeaşi. Cele două se disting în principal prin culoare: alb sau crem-roşiatică la P. florida şi brun-gălbui-gri la P. ostreatus. O diferență se observă şi în preferințele pentru temperatură: ostreatus –prefră temperaturi joase (10 – 27 °C), pe când florida -preferă temperaturi mai ridicate (15 – 30 °C). Si totuşi diferența dintre P. ostreatus şi P. florida la nivel de caracter nu marchează o delimitare clară astfel încât ele să fie considerate specii distincte. Această delimitare este greu de realizat şi din cauza hibrizilor cu care piața este inundată, care odată cultivați invadează habitatul natural din jurul ciupercăriei (mă refer la spori aici) şi în anumite cazuri ajung să se dezvolte pe cioatele sau arborii din apropiere (un exemplu clar este ciuperca shiitake- Lentinus edodes originară din Asia, prin cultură a fost găsită crescând în mod natural în pădurile din SUA).

Deci prin concluzie când cineva îți spune că cultivă Pleurotus ostreatus să te gândeşti că s-ar putea să fie o subspecie de P. ostreatus sau chiar un hibrid (de exemplu între P. ostreatus şi P. cornucopiae). Poți afla ce este doar printr-o analiză detaliată a morfologiei şi a a ltor caracteristici (substrat, temperatură, etc) sau în cazul în care este un hibrid nu poți să spui clar ce specie este pentru că ceea ce ai în față este o combinație de trăsături. 

DACA TE INSCRII IN CLUB PRIMESTI ACCES LA 2 FILME:CULTURA PLEUROTUS & SHIITAKE

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta