duminică, 10 noiembrie 2013


Cultura de Shiitake intr-un buncar atomic



Acum cateva saptamani am avut ocazia sa cunosc doi tineri din Croatia care s-au gandit cu ceva timp in urma sa-si faca ciupercarie intr-un buncar atomic. Ce mai...daca ciupercarie se poate face in pestera de ce nu s-ar putea face intr-un buncar atomic care tot sta degeaba si este nefolosit.
Asa ca si-au unit fortele si chiar daca nu aveau posibilitati materiale de a investi intr-o ciupercarie serioasa, au inceput care cu ce aveau la indemana. Au inchiriat buncarul atomic de la primaria locala si au folosit paturile prevazute cu arcuri pe care ar fi dormit oamenii in caz de bombardament atomic drept rafturi pentru a pune brichetele de shiitake. Aau lucrat putin la dotarea buncarului pentru a avea conditii decente care se cer intr-o ciupercarie de shiitake si au reusit sa puna pe picioare o mica afacere din care practic la inceput isi faceau bani de buzunar. Au trecut si peste dificultati povestea Peter: am avut probleme cu daunatorii brichetele noastre se contaminau cu Trichoderma si practic 20% dintre ele le aruncam in gradina, dar in mod uimitor fructificau afara mai bine decat inauntru. Acum nu mai avem astfel de probleme ca am luat masuri.

Dansii au construit un autoclav -bineinteles improvizat cu care sterilizau substratul pentru cultura de shiitake care intr-o buna zi a explodat si a facut o bubuitura serioasa in cartier -spunea Peter. Bubuitura a adus politia la locul respectiv si ambulanta -pe noroc ca nu am fost prin preajma spunea Slaven. 

Dar nu ne-am lasat am construit un alt autoclav si mai bun care functioneaza. Practic am invatat din propriile greseli de-alungul timpului si ne-am perfectionat metoda de cultura inspirandu-ne si din alte parti. -spunea Slaven.

Dansii au inceput cu cultura de shiitake si de Ganoderma si nu de Pleurotus -practic ne-am intalnit ca sa discutam despre cultura de Pleurotus -dansii voiau sa invete despre cultura Pleurotus dar si despre lucrul cu culturi pure, fabricare de miceliu, thehnici de inoculare, etc. Am baut o bere doua cu baietii si am stat in povesti. 
Acesti baieti nu s-au lasat chiar daca au intampinat greutati pe parcurs. Din acest caz trebuie sa invatam ca cultura de ciuperci nu implica doar "lapte si miere" asa cum pornesc unii pe acest drum cu gandul sa se imbogateasca rapid ci la colt pandesc probleme care atunci cand apar trebuies imbratisate si invatat din ele astfel incat data viitoare sa fim precauti si sa le evitam daca se poate. 

Stima si respect pentru ce au facut Peter, Slaven si amicul lor. Momentan au ajuns intr-un punct in care se descurca si isi extind ciupercaria promovand produse obtinute din ciuperci medicinale crescute de catre ei.

Mai multe detalii si poze despre afacerea celor 3 muschetari croati sant disponibile aici: http://dr-fungus.com/galerija-slika


Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta