Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

marți, 25 iunie 2013


MICELIU (samanta de ciuperci) - unde gasesc?


Cei care doresc sa cultive ciuperci comestibile si medicinale nu pot sa faca acest lucru fara miceliu sau samanta de ciuperci. Am fost solicitat din multe parti sa ofer adrese si numere de telefon de producatori sau distribuitori de miceliu. Nu am postat astfel de informatii pe blog pentru a nu face reclama unuia sau altuia asa  'pe ochi frumosi' -cum se spune. Am hotarat in cele din urma sa fac publice aceste informatii, doar pentru cei care cauta miceliu si nu prea stiu de unde sa inceapa.


Furnizorii de miceliu se impart in principiu in doua categorii: a) producatori si b) distribuitori. In prima categorie intra companii profilate pe productie de miceliu (statii de miceliu) si/sau cultura de ciuperci (ciupecarii) in a doua categorie sant cei care cumpara la pret mic si vand cu adaos de pret.


Producatori de miceliu
Sant putini cei care produc miceliu la standard ISO in Romania. Un miceliu de calitate necesita aparatura, cunostinte in domeniu si experienta. NU va bazati pe cei care vand miceliu fabricat in apartament sau ograda bunicii pentru ca s-ar putea sa platiti degeaba si sa mai investiti si energie in pregatirea substratului de ciuperci pe care in cele din urma posibil sa il inoculati cu miceliu contaminat cu bacterii sau mucegaiuri.


Incercati si ciupercaria Mogosoaia (Ilfov) -producator de miceliu si cultivator de ciuperci


Distribuitori de miceliu
Cei care distribuie miceliu il procura de obicei din vecini. Majoritatea apeleaza la vecinii din Ungaria care intra in palmaresul tarilor cu traditie si experienta in cultura de ciuperci alaturi de Polonia sau Olanda. Miceliul produs de maghiar este de calitate buna. Ei au produs faimoasa tulpina HK care merita investitia. Alti distrinuitori apeleaza la Italspawn (Italia) sau gigantul Sylvan (Australia-cu filiale pe tot globul)


Furnizorii nostrii de miceliu ofera o gama restrinsa de tulpini. In genere: hibrizi de Pleuortus, Agaricus bisporus, Lentinus edodes (shiitake) sau Ganoderma lucidum (reishi). Pretul difera de la un furnizor la altul, insa in genere este intre 7 - 15 (20) lei/kg miceliu.

Un sfat: cereti cat mai multe informatii despre tulpina pe care o cumparati: tara de origine, ce fel de tulpina este, in ce limite de temperatura se integreaza, ce productivitate ofera sau ce substrat prefera. Despre cum sa recunosti un miceliu de calitate, cum sa-ti alegi sursa de miceliu si tulpina pe care sa o cultivi astfel incat sa obtii productie ridicata de ciuperci gasesti in cursul Cultura ciupercilor Pleurotus facuta simplu

Daca va hotarati sa va produceti singur miceliul Clubul Ciupercarilor va ofera instructaj: detalii gasiti aici: Curs de Ciupercar

FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta