sâmbătă, 25 februarie 2012


Ciupercile medicinale & sanatatea



Ganoderma lucidum & sanatatea

O campanie extraordinara de promovare a acestui leac natural care se cheama Ganoderma lucidum s-a facut in ultimele zeci de ani pe tot globul (in special in tari din Asia, SUA si Europa). Momentan disponibila sub forma de extracte, tincturi, cafea, pasta de dinti, sapun, etc. Practic toate aceste produse adeveresc efectul medicinal de necontestat pe care aceasta specie il are. In Romania exista deja produse sub forma de cafea, ceai tablete sau pasta de dinti pe care le puteti gasi la farmacii de tip Plafar. Evident pretul unui plic de cafea Gano este mai ridicat decat  cel al unui plic de cafea de Brazilia, insa merita incercat sub forma de terapie pe termen indelungat (de obicei 3 luni) pentru a simti un efect. Initial puteti incerca un plic de cafea Gano sau doua doar daca vreti sa vedeti ce gust are si daca considerati ca gustul sau va este pe plac (este foarte similar cu cel al cafelei pe care o beti in mod obisnuit) puteti incerca si o terapie cu asa ceva. In continuare va prezentam un material video (in limba engleza) pentru a vedea nivelul de apreciere de care se bucura aceasta ciuperca: 




Daca ti-a placut acest material te rugam sa il imparti cu cei care au nevoie de asa ceva pentru a-si imbunatati starea de sanatate. 

KAWARATAKE (Trametes versicolor) & sanatatea


Peste 300 de studii stiintifice dovedesc puterea de vindecare pe care o are Kawaratake (jap.). De secole folosita in medicina traditionala Japoneza aceasta ciuperca contine un puternic efect antioxidant menit sa inhibe actiunea radicalilor liberi din organism astfel promovand sanatatea si longevitatea. In principal Kawaratake contine doua principii active: PSK si PSP (polizaharide) cu rol in blocarea dezvoltarii tumorilor maligne.

Substanta activa: polizaharide, coriolan, triterpenoide, steroli.


Efect terapeutic:
  • anti-oxidant
  • imuno-stimulator
  • anti-tumoral
  • anti-bacterial
  • anti-candida
  • anti-viral
  • tonic general
Intrebuintari medicinale: stimularea imunitatii, tumori canceroase, chemoterapie, HIV, artrita reumatoida, hepatita C, tonic pentru rinichi

Efecte secundare: nu se cunosc.

Hericium erinaceus & sanatatea


O specie cu adevarat spectaculoasa Hericium erinaceus este o specie comestibila si medicinala cultiva insa oarecum mai rara, mult apreciata in bucataria asiatica. Potrivit medicinei traditionale chineze ciuperca are proprietati terapeutice si este folosita in tratamentul bolilor de inima, rinichi, ficat, splina si stomac. Cercetatorii japonezi au izolat din aceasta ciuperca o substanta denumita 'erinacina' capabila sa stimuleze regenerarea nervoasa -proces util in neuropatii ale nervilor periferici, boala Alzheimer sau dementa.

Substanta activa: hericenona, erinacina, terpenoide, lecitine, proteine, lipide, polizaharide, erinacol.

Efect terapeutic: 
  • tonic nervos
  • anti-bacterial
  • anti-candida
  • anti-inflamator
  • anti-tumoral
Intrebuintari medicinale:
  • dementa
  • Alzheimer
  • tumori canceroase
  • candida
  • inflamatii
  • boli ale pielii
  • astm
  • ulcer gastric
Efecte secundare: nu se cunosc.

MAITAKE (Grifola frondosa) & sanatatea

Maitake este una dintre cele mai studiate ciuperci cu potential terapeutic. Ca si alte ciuperci medicinale contine polizaharide cu rol esential in stabilizarea glicemiei din sange si efect asupra radicalilor liberi. Bogata in aminoacizi esentiali, vitamine si minerale, aceasta ciuperca a fost folosita traditional ca si tonic general si in adaptarea organismului impotriva stresului cotidian.

Substanta activa: polizaharide, beta-D glucani, proteine, vit B1, B2, C, D2, niacina, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, calciu, fibre, aminoacizi.

Efect terapeutic:
  • imunostimulator
  • anti-bacterial
  • anti-candida
  • anti-tumoral
  • anti-viral
  • anti-stres
  • hipoglicemic
  • tonic pentru rinichi si ficat
Intrebuintari medicinale: stimularea imunitatii, tensiune arteriala, colesterol, tumori canceroase, diabet, candida, HIV, oboseala cronica, stress, boli de rinichi, boli de ficat.

Efecte secundare: alergii si artrita (daca se consuma in exces). Se evita consumul de maitake in combinatie cu medicamente hipoglicemiante.

Pleurotus ostreatus & sanatatea



Pleurotus ostreatus este o ciuperca cu adevarat apreciata din mai multe puncte de vedere, printre care am sa amintesc: faptul ca se cultiva usor gustul si textura precum si potentialul terapeutic pe care il prezinta. Datorita texturii sale se mai numeste 'carne vegetala' iar gustul sau isi merita din plin atentia, insa cand vine vorba de sanatate, e bine de stiut ca aceasta ciuperca prin substantele active pe care le contine (polizaharide, lovastatin, manitol, termpene, vitamine, steroli, aminoacizi, peptide) are un efect terapeutic benefic asupra organismului.


Efect terapeutic:
  • anti-bacterial
  • anti-viral
  • anti-inflamator
  • anti-tumoral
  • cardio-protector
  • imunostimulator
  • tonic nervos
  • anti-oxidant 
Datorita tuturor acestor efecte Pleurotus ostreatus consumata in mod regulat:
  •  regleaza tensiune arteriala, 
  • diminueaza continutul de colesterol (rau), 
  • stimuleaza imunitatea, 
  • previne infectiile virale si pe cele bacteriene, 
  • lupta impotriva stresului 
  • si previne formare de tumori canceroase.
Insa, e bine de stiut ca speciile cultivate, marea majoritate sant hibrizi, iar acest potential terapeutic este practic alterat (mai mult sau mai putin), iar pentru a beneficia de intreaga paleta de efecte terapeutice trebuie sa gasim specia in habitatul sau natural. Dupa parerea mea cel mai probabil aceasta specie sub forma de hibrid cultivat are un efect cardio-protector in special deoarece continutul ciupercii in colesterol este 0.



SHIITAKE (Lentinula edodes) & sanatatea


Cultivata de peste 1000 de ani in tarile asiatice, Shiitake este si ramane una dintre cele mai apreciate ciuperci nu doar pentru gustul sau exotic cat si pentru proprietatile terapeutice pe care le are.
Substanta activa:
  • polizaharide
  • beta-glucani (lentina)
  • proteine
  • fibre solubile
  • vitaminele A, B, B12, C, D
  • minerale
Efect terapeutic:
  • anti-bacterial
  • anti-candida
  • anti-tumoral
  • anti-viral
  • hipoglicemic
  • imunostimulator
  • tonic pentru rinichi si ficat
Intrebuintari medicinale: hipertensiune arteriala, diabet, colesterol, boli de rinichi, boli de ficat, libidou scazut, stres, stimularea imunitatii, candida, HIV.
Efecte secundare: dermatita (daca se consuma in stare cruda), insa depinde de la un organism la altul, a fost semnalata rar; diaree -daca se consuma in exces.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

joi, 9 februarie 2012


Cultura ciuperciilor SHIITAKE (Lentinula edodes) pe busteni


Shiitake este o ciuperca comestibila si medicinala cu un gust excelent si unic. Este o specie nativa florei tarilor asiatice si este recunoscuta atat pentru gustul sau parfumat cat si pentru beneficiile sale terapeutice. O singura data am intalnit aceasta ciuperca intr-un magazin romanesc si m-am bucurat ca pana si la noi a ajuns,.. insa a fost demult iar de atunci nu am mai vazut-o...iaca, am acum ocazia sa va prezint un temerar 'ruman de-al nostru' -d-nul Daniel Molnar, care a incercat cultura acestei ciuperci exotice pe busteni de carpen si stejar in conditiile climatice prezente la noi. Din cate a povestit dansul am inteles ca a fost mult de munca sa inoculeze 130 de busteni insa efortul a meritat chiar si pentru un incepator care nu mai cultivase ciuperci inainte. Practic pozele si filmuletul postat vorbesc de la sine dand de inteles ca cultura acestor ciuperci nu este 'mare filozofie' asa cum cred multi altii.



Iata relatarea d-nului D. Molnar:

"Anul trecut in martie,dupa o documentare intensa,am reusit sa inoculez cca.130 de busteni de carpen si stejar, cu miceliu de Shii-Take.Si asta fara ca vreodata sa cultiv ciuperci,inainte.In septembrie am avut primele ciuperci.Sunt extraordinare la gust si se pare ca si latura lor medicinala este de luat in seama.
Deci,celor neincrezatori in fortele proprii le recomand sa priveasca viata cu mai mult curaj.Multe chestii sunt mai simplu de realizat decat pare initial." citeste mai mult

 A fost de acord sa importaseasca procesul de cultura cu noi si ii sant recunoscator pentru aceasta. Procesul in sine se rezuma la cativa pasi demn de luat in seama. Practic orice sfat in acest sens ne ajuta sa incepem sau sa ne perfectionam tehnica de cultura:

"- procurat busteni.Acest lucru e recomandat a se face toamna dupa ce peste 10 procente din frunzisul copacilor s-a ingalbenit,sau spre sfarsitul iernii-final de februarie inceput de martie.In ambele
cazuri e indicat ca dupa taiere,bustenii sa fie inoculati cel putin dupa trei saptamani.
-inocularea bustenilor.Eu i-am procurat pe la mijlocul lunii februarie si am inceput inocularea c-am
prin 10 martie.O alta regula este ca bustenii sa nu aiba scoarta murdara cu pamant sau smulsa.Lucruri
care se pot intampla diin cauza manipularii lor prin padure.Si in nici un caz sa nu fie infestati cu
vreo ciuperca autohtona.
Inocularea am facut-o practicand gauri in bustean cu o masina de gaurit electrica de turatie
mare.Diametrul lor  a fost de 14 mm,adancimea de 25-30mm.
Distanta intre gauri pe rand c-am de 15 cm,iar intre randuri 3-5 cm.Ulterior gaurile le-am umplut cu
miceliu si le-am sigilat cu parafina incalzita pana la lichefiere.
-incubarea.Am explicat recent pe blogul dvs.Am dat chiar si un exemplu de pe youtube.
-socul termic.In momentul in care pe capetele bustenilor a aparut miceliul si am observat cateva
primordii sporadice in gaurile  cu miceliu am recurs la scufundarea in apa rece,timp de 24-48 ore,a
bustenilor.Dupa asta asezarea bustenilor am facut-o oblic,in linie.Un capat jos pe sol,iar celalalt
sprijinit pe o teava intinsa intre doi suporti.Se vede pe filmuletul meu de pe youtube si in unele
poze acest lucru.
-fructificarea.Primele ciuperci adevarate au inceput sa se contureze la cca 4-6 zile dupa socul
termic.Pozele cred ca relifeaza mult mai bine acest aspect".




Concluzia este simpla, oricine poate sa faca acest lucru fara costuri exagerate, iar partea cea mai frumoasa este ca ciupercile sant asigurate pe mai multi ani pana ce lemnul se descompune de tot.

multumiri D-nului Daniel Molnar pentru datele furnizate



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

miercuri, 1 februarie 2012


Tulpinile de ciuperci si productivitatea


M-am gandit sa va expun cateva date in legatura cu tulpinile de ciuperca si productivitatea acestora. In primul rand as vrea sa punctez ca fiecare specie de ciuperca este reprezentata de tulpini care pot fi mai mult sau mai putin productive. Acest lucru inseamna ca unele tulpini impanzesc mai agresiv sau mai putin agresiv substratul nutritiv (pe care ciuperca se dezvolta) decat altele. Iar acest lucru influenteaza productivitatea finala de ciuperci.

De exemplu daca avem o tulpina 'lenesa' indirect vom avea o productie ceva mai scazuta de ciuperci, dar daca avem o tulpina 'puternica' productia va fi si ea ceva mai mare. Diferenta de productie se simte atunci cand cultivam ciuperci in cantitati industriale.
Pe piata se gasesc o sumedenie de tulpini care mai de care. practic nu ai de unde sa stii care este mai 'puternica' atata timp cat nu faci o evaluare a acestora. Acest lucru inseaman sa le colectezi pe toate si sa vezi care este cea mai buna...pare oarecum pierdere de timp, bani si energie, insa nu si pentru ciupercarul profesionist care are motivatie sa caute ceea ce e mai bun.

Caracteristicile tulpinilor sant in genere oferite de vanzatorii de miceliu si de aceea e bine sa intrebati inainte de a cumpara miceliu (daca vreti sa cultivati ciuperci in cantitati mari) Ceea ce spun vanzatorii despre tulpile lor se bazeaza indeosebi pe povestile altora care au cumparat tulpina si au cultivat ciuperci (acest lucru nu este valabil in cazul in care vanzatorul de miceliu este si el cultivator de ciuperci).
Cu toate acestea spuse, productia finala de ciuperci are la baza si depinde de un complex de factori  (NU DOAR DE TULPINA) greu de luat in calcul, insa dintre acestia cei mai importanti sant specia, tulpina, nutrientii din substrat, conditiile de microclimat, etc)

Majoritatea ciupercarilor cauta tulpinile cele mai bune pentru ca exista o corelatie pozitiva intre tulpina productiva si profitul pe care ciupercarul il face din productia finala de ciuperci. Totusi este greu sa verifici fiecare tulpina existenta pe piata. Pentru asta ar trebui sa le cumperi pe toate si apoi sa faci o evaluare a vigurozitatii lor. De aceea sfatul unor cultivatori de ciuperci experimentati te poate ajuta sa alegi o tulpina cu un grad de impanzire excelent. In general vei gasi pe piata tulpini foarte bune pentru speciile care se cultiva mai intens (de exemplu Pleurotus, Agaricus si Lentinus).



AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta