Odata ce stim exact ce specie dorim sa cultivam urmatorul pas este sa procuram miceliu sau samanta de ciuperci. in cazul nostru miceliu de Pleurotus ostreatus. Inainte de a face o posibila comanda de miceliu este bine sa stim anumite lucruri:
- este esential sa va asigurati ca miceliul e viabil (miceliul este un organism viu), deci trebuie sa fiti sigur ca atunci cand il primiti nu este mort. Acest lucru poate fi observat prin aspect si miros. Puteti sa il testati folosind o mica mostra si un buson de vata umed pe care il puneti langa fragmentul de miceliu. Practic in 24 de ore fragmentul de miceliu in cazul in care este viu va reactiona prin extinderea suprafetei sale.
- in al doilea arand un lucru important este sursa din care comandati miceliu. Acest lucru va poate garanta puritatea lui. Daca comandati de la persoane care il produc in conditii improprii veti avea mari probleme cu specii competitoare de fungi si bacterii pentru acelasi substrat. Din acest motiv trebuie sa fiti siguri ca provine din surse bune (doar un miceliu produs in conditii de laborator poate garanta un miceliu pur 99,99%)
- al treilea lucru important este prospetimea miceliului. Un miceliu adus de pe nu stiu unde (alte tari) este un miceliu neproaspat, mai ales daca din data in care a fost produs nu a fost depozitat la o tempratura scazuta (2-6 C). Valabilitatea lui este de aproximativ 2 luni de la data inocularii. Ce trebuie retinut in acest caz este ca un miceliu proaspat este de o calitate mai buna.
- un alt aspect care trebuie retinut este tipul de miceliu acest lucru se refera la tulpina. Exista tulpini mai mult sau mai putin 'agresive' care colonizeaza mai repede substratul celulozic si produc ciuperci mai multe. Din acest punct de vedere pe piata mai ales daca alegeti Pleurotus ostreatus nu veti avea probleme.
Cat miceliu cumparam?
Pentru inceput va recomand sa cumparati o cantitate mica mai ales daca nu aveti experienta in cultivarea ciupercilor. Practic 3-5Kg este suficient pentru a insamanta pana la 20 de saci de substrat celulozic de cate 5 kg fiecare.
Ideal insa este sa iti produci singur miceliul, deoarece nu mai esti dependent de producatori sau furnizori de miceliu. Odata ce ai miceliu produs de tine poti sa vinzi si la altii in plus poti sa folosesti cat vrei la inocularea substratului de cultura. Clubul ciupercarilor iti pune la dispozitie consultanta in producerea miceliului in gospodarie. Pentru detalii click aici.
Cultura ciupercilor Pleurotus in gospodarie este simpla si merita incercata atat pentru a obtine ciuperci pentru consum propriu cat si pentru vanzare de ciuperci.
AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR
|