vineri, 11 noiembrie 2011


Sfaturi pentru incepatori- Procurarea miceliului



Odata ce stim exact ce specie dorim sa cultivam urmatorul pas este sa procuram miceliu sau samanta de ciuperci. in cazul nostru miceliu de Pleurotus ostreatus. Inainte de a face o posibila comanda de miceliu este bine sa stim anumite lucruri:

- este esential sa va asigurati ca miceliul e viabil (miceliul este un organism viu), deci trebuie sa fiti sigur ca atunci cand il primiti nu este mort. Acest lucru poate fi observat prin aspect si miros. Puteti sa il testati folosind o mica mostra si un buson de vata umed pe care il puneti langa fragmentul de miceliu. Practic in 24 de ore fragmentul de miceliu in cazul in care este viu va reactiona prin extinderea suprafetei sale.

- in al doilea arand un lucru important este sursa din care comandati miceliu. Acest lucru va poate garanta puritatea lui. Daca comandati de la persoane care il produc in conditii improprii veti avea mari probleme cu specii competitoare de fungi si bacterii pentru acelasi substrat. Din acest motiv trebuie sa fiti siguri ca provine din surse bune (doar un miceliu produs in conditii de laborator poate garanta un miceliu pur 99,99%)

- al treilea lucru important este prospetimea miceliului. Un miceliu adus de pe nu stiu unde  (alte tari) este un miceliu neproaspat, mai ales daca  din data in care a fost produs nu a fost depozitat la o tempratura scazuta (2-6 C). Valabilitatea lui este de aproximativ 2 luni de la data inocularii. Ce trebuie retinut in acest caz este ca un miceliu proaspat este de o calitate mai buna.

- un alt aspect care trebuie retinut este tipul de miceliu acest lucru se refera la tulpina. Exista tulpini mai mult sau mai putin 'agresive' care colonizeaza mai repede substratul celulozic si produc ciuperci mai multe. Din acest punct de vedere pe piata mai ales daca alegeti Pleurotus ostreatus nu veti avea probleme.


Cat miceliu cumparam?

Pentru inceput va recomand sa cumparati o cantitate mica mai ales daca nu aveti experienta in cultivarea ciupercilor. Practic 3-5Kg este suficient pentru a insamanta pana la 20 de saci de substrat celulozic de cate 5 kg fiecare.

Ideal insa este sa iti produci singur miceliul, deoarece nu mai esti dependent de producatori sau furnizori de miceliu. Odata ce ai miceliu produs de tine poti sa vinzi si la altii in plus poti sa folosesti cat vrei la inocularea substratului de cultura. Clubul ciupercarilor iti pune la dispozitie consultanta in producerea miceliului in gospodarie. Pentru detalii click aici. 

Cultura ciupercilor Pleurotus in gospodarie este simpla si merita incercata atat pentru a obtine ciuperci pentru consum propriu cat si pentru vanzare de ciuperci.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

duminică, 6 noiembrie 2011


Specii de ciuperci comestibile cultivate la noi in tara


In Romania se cultiva din cate stiu eu urmatoarele specii de ciuperci:

A. Cele mai cultivate:
Agaricus bisporus (ciuperca de balegar, champignon)
Agaricus edulis (ciuperca alba termofila)
Pleurotus ostreatus (pastravul de fag)

B. Mai putin cultivate:
Pleurotus sajor-caju (buretele brun)
Pleurotus florida nomen nudum (buretele rosietic sau crem)
Pleurotus cornucopiae (buretele cornet)
Pleurotus citrinopileatus (burete galben)
Pleurotus djamor (burete roz, ciuperca flamingo)
Pleurotus columbinus 
Pleurotus pulmonarius 
Pleurotus eryngii (pastrav regal)
Lentinula edodes (shiitake, ciuperca parfumata)
Stropharia rugoso-annullata (ciuperca de paie)
Pholiota nameko (nameko)
Hericium erinaceus (yamabushitake)
Agaricus brunescens (portobello)

C. Specii care ar putea sa fie cultivate:
Auricularia auricula-judae (urechea Iudei)
Auricularia fuscocinerea
Auricularia polytricha
Hypsizygus marmoreus (bunashimenji)
Flammulina velutipes (enokitake)
Grifola frondosa (maitake)
Pleurotus cystidiosus
Pleurotus flabellatus
Agaricus arvensis
Agaricus augustus
Agaricus bitorquis
Agaricus blazei
Agaricus campestris
Agaricus subrufescens
Agrocybe aegerita
Armillaria mellea
Macrolepiota procera
Marasmius oreades
Morchella esculenta
Volvariella volvacea
Polyporus squamosus
Polyporus umbellaus
Fistulina hepatica
Lepista nuda
+++

Probabil am omis cateva specii de Agaricus spp. (oricum nu pot sa cuprind intreaga lista)...


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta